Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Иницијатива за улицу новинарке Даде Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 03. 2010.

Извор: УНВ онлајн

Иницијатива за улицу новинарке Даде Вујасиновић

Удружење новинара Војводине (УНВ) упутило је данас иницијативу да једна улица у Зрењанину понесе назив Улица новинарке Даде Вујасиновић.




Председник Удружења новинара Војводине др Игор Алексић обратио се члановима Комисије за називе улица у Зрењанину следећим писмом:
„Молимо вас да озбиљно и аполитично размотрите иницијативу да једна улица у нашем граду добије назив Улица новинарке Даде Вујасиновић, која је постала симбол борбе за слободно новинарство. Ту борбу платила је животом. Посебно молимо да у називу улице остане реч новинарка, јер тиме би смо као локална заједница одали признање и бољем делу новинарске професије.

Дада Вујасиновић је пронађена мртва 8. априла 1994. у свом стану у Трећем булевару на Новом Београду, а као званичан узрок смрти наведено је самоубиство. Званичним судским вештачењем 2008. доказано је да је систем који ју је убио све покушао да заташка лажним претходним вештачењима. Зрењанин је град који је био и остао центар демократских вредности, грађанског друштва, те зато сматрамо да је логично да једна улица у њему понесе име једне од најзначајнијих новинарки Србије прошлог века. Надамо се да ће Зрењанину бити част да њени грађани корачају плочницима Улице новинарке Даде Вујасиновић, те да би такав гест представљао подршку најлепшим, слободарским тековинама наше землље, то јест поруку какве вредности и људе наше друштво подржава и истиче као своју баштину. Уверени смо да ће све партије подржати ову иницијативу, јер схватају да су убиства новинара убиство душе сваког цивилизованог друштва, и на томе им унапред захваљујемо“, закључио је председник УНВ др Игор Алексић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси