Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бранкици Станковић претили по Закону!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2010.

Извор: Прес

Бранкици Станковић претили по Закону!

Суд одлучио да скандирање навијача Партизана новинарки Бранкици Станковић „опасна си као змија, проћи ћеш к’о Ћурувија“, није претња већ обична увреда!




Београд - Први основни суд одбацио је оптужницу против шесторице навијача „Партизана“ који су 16. децембра 2009. претили смрћу новинарки Бранкици Станковић на утакмици са Шахтјором. Суд је оценио да скандирање: „Опасна си као змија, проћи ћеш к’о Ћурувија“ и пробадање лутке са ликом новинарке Бранкице Станковић на трибинама стадиона Партизана није довољно да би навијачи били оптужени за претњу насиљем!

Судско веће, којим је председавала Јелена Милиновић, ослободило је оптужене Горана Кљештана, Александра Перишића, Милана Гудовића, Драгана Ђурђевића, Немању Одаловића и Немању Богдановића, који су од децембра били у притвору. Он су на стадиону Партизана претили Бранкици Станковић после емитовања емисије „Инсајдер“ у којој су први пут објављене фотографије и полицијски досијеи вођа навијачких група.

Није претња, већ увреда!

Суд је одбацио оптужницу јер, како је наведено, „у радњама оптужених нема елемената кривичних дела угрожавања сигурности и насилничког понашања, већ евентуално кривичног дела увреде“.

- Певање стихова „опасна си као змија, проћи ћеш к’о Ћурувија“ не садржи квалификовану и озбиљну претњу која би угрозила безбедност Станковићеве - сматра судско веће.

Портпарол Првог основног суда Ивана Рамић каже да се у овом случају ради „о увреди на јавном месту“, а не о претњи смрћу и да се за то дело поступак води по приватној тужби. То значи да се Бранкици Станковић поручује да сама тужи навијаче Партизана за увреду!

С друге стране, портпарол Републичког тужилаштва Томо Зорић каже да ће уложити жалбу на ову одлуку и пита како је оптужница могла да буде одбачена кад је већ ступила на правну снагу?

- Ми не мислимо да се ради о увреди, већ баш о ономе што пише у оптужници, а то је кривично дело угрожавања сигурности које се гони по службеној дужности. Чињеница да је неко са трибина јавно поручивао Бранкици Станковић да ће „проћи к’о Ћурувија“ јесте претња. Овај случај је и од посебне важности када је у питању заштита новинара, јер је први у којем се новинари третирају као службена лица, и у том својству уживају правну заштиту. У питању је озбиљно кривично дело угрожавања сигурности, и то новинара док обавља свој посао, за који је запрећена казна затвора од једне до осам година - каже Зорић.

Државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен каже да би у овом случају могло да се размотри да ли у поступању судије Јелене Милиновић има елемената за покретање дисциплинског поступка.

- Без намере да се мешам у поступање суда, у овом случају ВСС треба да поступи у смислу новоуведене надлежности, да размотри поступање судије и да утврди да ли постоје елементи за покретање дисциплинског поступка. И сваки грађанин има право да покрене иницијативу пред ВСС за проверу рада судија - каже Хомен.

Бранкица неће да тужи

Бранкица Станковић неће подносити приватну тужбу против навијача Партизана јер сматра да је у питању „претња, а не увреда“, јавио је Б92, а директор и главни уредник ове медијске куће Веран Матић каже за Пресс да „тешко може да разуме овакву одлуку суда“.

- Тешко је разумети да је порука „проћи ћеш к’о Ћурувија“, која се шаље новинарки са трибина пред више десетина хиљада људи, и још у директном преносу на телевизији, само увреда! Тешко је разумети да је ова порука лична ствар Бранкица Станковић коју би морала сама да решава на суду, а не проблем друштва које тужилаштво гони по службеној дужности - каже Матић.

Он додаје да га ужасава порука која се шаље Бранкици Станковић и свим новинарима да постоје „забрањене теме и ствари о којима је боље ћутати“.

- Ако се и усудите да проговорите о томе, онда ће вас друштво и држава оставити на цедилу, све док вас не убију они којима се ваше извештавање не допада. Као што су мртвог Ћурувију, Пантића или Даду Вујасиновић оставили на цедилу, не откривајући и не осуђујући налогодавце и њихове убице - каже Матић.

Антрфиле :

Смајловић: Класична претња убиством


Судску одлуку, којом су ослобођени навијачи Партизана који су претили Бранкици Станковић, осудила су новинарска удружења.

- Када неко поручује некоме да ће проћи као Ћурувија, то је недвосмислена претња убиством. И то убиством на мафијашки начин за које убице још нису пронађене, баш као у случају Ћурувије - каже председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић.

Потпредседница НУНС-а Јелка Јовановић каже да ова одлука само може да охрабри на даљи линч новинара.

- Оваква одлука суда може да охрабри не само навијаче већ и све друге да се обрачунавају са новинарима ако им се не допада шта он пише и извештава - каже Јовановићева.

С. Војиновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси