Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гужва на нашем “Ајфелу“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2010.

Извор: Вечерње новости

Гужва на нашем “Ајфелу“


„Најпрестижнији“ поглед у Србији, од пре три недеље, „пуца“ са 125. метра, а задовољство да са те висине „одмери“ цео Београд и 70 одсто Шумадије већ је доживело 23.000 људи.

Откако је свечено отворен пре мање од месец дана, Авалски торањ дневно просечно посети 1.500 људи, а та бројка се викендом удвостручује. За првомајски уранак, шест хиљада намерника попело се на највишу грађевину на Балкану.

- За непуних месец дана, Авалски торањ је постао наша најатрактивнија туристичка локација, а да све своје чари још није открио - каже Милош - Бато Милатовић, идејни творац акције поновне изградње торња.

- За нас је васкрсење торња, можда, пренаглашено сентиментално, али чињеница да је на хиљаде странаца већ похрлило да га види говори да смо добили нашу „Ајфелову кулу“.

Откако је 21. априла пресечена црвена врпца, трокраки колос не самује ни тренутка. Колоне ђака чекале су и јуче ред за лифт који их је за 40 секунди винуо на врх колоса, одакле пуца поглед на целу Србију. Међу људима који чекају на ред су и Јанез (56) и Марија (50). Стигли су из Љубљане, а како кажу, били су овде и пре три деценије.

- Први пут смо се попели на торањ 1980. године, а данас смо му се одушевљено вратили. Доћи ћемо опет, чим проради ресторан - каже Марија.

А на торњу само то недостоје - да се седне и попије пиће или нешто презалогаји. Ресторан, површине 100 квадратних метара, смештен је тик испод највише тачке „осматрачнице“, и очекује се да ће ускоро, чим се заврши конкурс за продају, почети да ради. Тиме ће Авалски торањ добити оазу националне кухиње, па ће ужитак за посетиоце да буде комплетан.

Иако су намене Авалског торња првобитно биле туристичке и телекомуникационе, „списак“ је почео да расте. Овај светионик инспирисао је романтичаре и авантуристе на идеју да судбоносно „да“ кажу управо овде.- Стотине младих већ је питало да пред матичара стане на овом, најлепшем видиковцу у земљи - каже Милатовић.

Можда се неће венчати на врху нашег „Ајфела“, али, свеједно, нису одолели лепоти призора и тренутка. Двоје младих сликали су се љубећи се на 125. метру изнад Србије.

Антрфиле : Најбројнији Словенци


Радослав Маринковић, радник предузећа „Ратко Митровић“, који води бригу о гостима, каже да, осим домаћих, торањ дневно обиђе на стотине странаца.

- До сада су најбројнији били Словенци. - каже Маринковић. - И група Кинеза и Корејаца је одавде већ „осмотрила“ Србију, био је и амбасадор Туниса, а пред лепотом нашег торња занемели су и Французи и Немци.

Радно време

Авалски торањ је за посетиоце отворен сваког дана осим понедељка. Радним данима, на врх се можете попети од 10.00 до 16.30, а викендом је та могућност продужена за сат и по. Цена улазнице је симболичних 50 динара, а уколико су посете групне, онда је - 30.

Т. Лош

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси