Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Новости”, „Рингијер” И „Прес” против „Футуре” и Вац-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 05. 2010.

„Новости”, „Рингијер” И „Прес” против „Футуре” и Вац-а


Издавачи неколико српских дневних и периодичних новина - компаније „Новости”, „Рингијер” и „Прес паблишинг груп”, саопштиле су јуче да Станко Суботић Цане и немачка корпорација ВАЦ покушавају да преузму комплетно тржиште штампе у Србији.

Како се наводи у саопштењу које су потписали главни уредници „Вечерњих новости” Манојло Вукотић, „Блица” Веселин Симоновић и „Преса” Драган Вучићевић од надлежних државних органа се тражи да испитају тај случај и спрече „незаконито преузимање тржишта штампе и формирање монопола”.

У саопштењу је наведено да поједине банке, повериоци компаније „Футура” у стечају, „упорно одбијају” да подрже план реструктурисања те фирме, која је са 1.200 продајних места широм Србије најважнији и највећи дистрибутер новина у Србији. Те компаније подсећају и да је „Футура” била у власништву фирми чији је крајњи власник Суботић, а да је у стечај отишла пре неколико месеци због огромних дугова добављачима.

Издавачима новина, „Телекому”, „Теленору”, дуванским компанијама и осталим добављачима, како пише у саопштењу, „Футура” дугује 1,95 милијарди, запосленима 292 милиона, а Пореској управи 134 милиона динара. „Сви ти дугови највероватније ће остати ненаплаћени уколико ’Футура’ оде у банкрот”, упозориле су те три компаније.

Додаје се да су банке „које сада терају” „Футуру” повериоци првог реда, обезбеђени хипотекама у некретнинама и земљишту, те да су једино њихова потраживања сигурно наплатива. „Можда се разлог за овакво понашање банака налази у њиховим везама са ВАЦ-ом, који је један део потраживања тајно откупљивао од њих. Он једини има јасан интерес да ’Футура’ оде у стечај”, навеле су компаније „Новости”, „Рингијер” и „Прес паблишинг груп”.

Оне су објасниле да је ВАЦ власник „Штампа система” и да би у случају гашења „Футуре” преузео највећи део српског тржишта штампе, што ће довести до тога да ће ВАЦ постати монополиста у дистрибуцији штампе. У саопштењу се наводи и да ће, уколико „Футура” банкротира, без посла остати око 2.500 запослених, а да ће бити угрожено на хиљаде радних места у дневним и недељним новинама, које неће моћи да опстану у условима тржишног монопола.

Издавачке компаније запитале су коме је у интересу да ВАЦ преузме српско тржиште штампе, да се угуши српска индустрија штампаних медија и навеле да то грађанима Србије и држави сигурно није у интересу. Компаније су подсетиле и да је Суботић осумњичен за најтежа кривична дела, да је за њим расписана црвена Интерполова потерница, да је био дугогодишњи пословни партнер ВАЦ-а, па и у „Футури”, и да никада није до краја утврђено да ли је он још у партнерским односима са овом немачком компанијом.

 Танјуг

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси