Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС дужан СОКОЈУ 200 милиона динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 07. 2010.

Извор: Политика

РТС дужан СОКОЈУ 200 милиона динара

Јавни сервис после пресуде Привредног суда најавио жалбе највишим инстанцама Привредни суд у Београду донео је првостепену, неправоснажну пресуду према којој је Радио-телевизија Србије у обавези да ауторима Сокоја плати накнаду за емитовање музичких дела у износу од 136 милиона динара, као и камату на ту суму и то од 2007. године до данас.




Према речима Милоша Пејовића, заступника Сокоја, то је највећа пресуда донета у области ауторских права, чиме се ставља до знања да се закони у Србији морају поштовати.

– Ова пресуда значи да ће се поштовати креативност и стваралаштво аутора којима су та права дуго ускраћивана – оценио је Пејовић у изјави за агенцију Бета, истакавши да ће, ако пресуда постане правоснажна, РТС морати да исплати Сокоју више од 200 милиона динара. У Јавном сервису Србије се, међутим, не слажу са пресудом судског већа.

– Не упуштајући се ниједног тренутка у право Привредног суда да донесе одлуку у складу са својим тумачењем значења, колегијум РТС-а изражава дубоко неслагање са пресудом према којој је наша кућа осуђена да призна како турбо фолк музика вреди колико и изворна, народна песма или класична композиција у извођењу Симфонијског оркестра РТС-а – наводи се у саопштењу РТС достављеном „Политици”.

Из РТС-а истичу да су предложили Сокоју да се до праведног решења дође прецизним мерењем дужине трајања музичког програма и поделом на музику, на којој емитери зарађују (турбо фолк) и музику која чува традицију или одржава ниво културе. Тиме друштво и правосуђе показују коју музику штите а коју додатно опорезују, сматрају у РТС-у и додају да ће у доказивању оваквог става ићи до највиших судских инстанци.
Б. М. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси