Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо Феликс Пашић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 08. 2010.

Извор: Политика

Преминуо Феликс Пашић

Новинар, позоришни критичар и публициста Феликс Пашић (1939) преминуо је у суботу, 31. јула, у Београду.





Новинарски век Пашић је провео у „Борби” (1960–1975), Радио Београду (1975, 1976) и Телевизији Београд (1976–2000). Позоришном критиком бавио се 40 година, а покренуо је, и неколико година водио и уређивао, телевизијске Хронике Битефа. У разним улогама – селектора, члана жирија, водитеља разговора о представама – активно је присутан на свим нашим важним позоришним фестивалима и манифестацијама.

Био је последњи савезни селектор Стеријиног позорја (1989. и 1990), петнаест година је, као селектор и уметнички директор, давао креативни печат Фестивалу монодраме и пантомиме, основао је и три године водио Југословенски фестивал позоришта једног глумца у Никшићу. За Телевизију Београд Феликс Пашић је снимио око 150 документарних емисија, међу њима серију емисија-портрета значајних позоришних личности, у првом реду глумаца (Пера Добриновић, Жанка Стокић, Љубинка Бобић, Добрица Милутиновић, Миливоје Живановић, Милан Ајваз, Мија Алексић, Слободан Перовић, Неда Спасојевић, Оливера Марковић, Бојан Ступица, Мирослав Беловић, Дејан Мијач, Мира Траиловић…).

Са Светланом Бојковић покренуо је и уређивао (1992–1999) позоришне новине „Лудус”, у којима је објавио 60 опсежних разговора са позоришним уметницима. Објавио је књиге: „Савременици”, „Олуја”, „Како смо чекали Годоа кад су цветале тикве”, „Зоран”, „Карло Булић – авантура као живот”, „Мира Траиловић, госпођа из великог света”, „Глумци говоре”, „Јоакимови потомци”.

Приредио је књигу о Оливери Марковић, књигу критика Слободана Селенића („Драмско доба”), књигу песама и записа Љубише Бачића (”Мој животе мало ли те има”). „Муци Љубомир Драшкић или живети у позоришту”, последња Пашићева књига објављена је овог лета.

За вишедеценијски рад у области културе Феликс Пашић је добио награду „Светозар Марковић”, награду „Арман Лану” (међународни телевизијски фестивал у Монте Карлу, 1985), две Стеријине награде за позоришну критику, Спомен плакету града Београда добио је 1974. Кремација је заказана за среду 3. августа у 17 часова на Новом гробљу у Београду. Бета

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси