Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Не клепећи нанулама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2010.

Извор: Политика

Не клепећи нанулама


Крагујевац – Крагујевачки новинари убудуће неће моћи да присуствују скупштинским седницама ако су на заседање дошли у кратким или тричетврт панталонама, мајицама без рукава, тренеркама...

Представнице „седме силе“ биће „идентификоване“ као непристојно обучене особе ако у скупштинску салу кроче у хеланкама и мајицама са великим изрезима око врата или леђа. Рестриктивне норме уведене су и кад је реч о обући, па се у Скупштину града више не може у папучама и – нанулама.

Ово је само део новог „Правилника о начину и поступку обезбеђења јавности рада на седницима Скупштине града Крагујевца и њених радних тела“, што је пун назив акта који је потписао председник локалног парламента Саша Миленић.Неке одредбе су озбиљније и односе се не само на „техничка унапређења и организационо-симболичке промене“, како је о новом Правилнику говорио председник Миленић, већ задиру и у област слободног извештавања и несметаног приступа информацијама од интереса за грађане.Наиме, ниједан крагујевачки новинар убудуће неће моћи да извештава са скупштинског заседања уколико се претходно не акредитује, најкасније 24 сата пре почетка седнице.

О томе чији ће захтев за акредитацију бити прихваћен, а коме ће од новинара бити ускраћено право да присуствује седници – одлучује председник Скупштине града, односно председник радног тела.„Информативна служба захтеве за акредитацију доставља председнику Скупштине града, односно председнику радног тела или лицу које он овласти, ради упознавања и давања сагласности.“Новинарима који успеју да се домогну скупштинске сале биће омогућено да интервјуишу одборнике и званичнике Скупштине града!

Ова тековина „слободе медија“ крагујевачким извештачима ће, према одредбама новог Правилника, бити доступна тек ако о својим намерама обавесте Информативну службу.

– Није тајна да смо се приликом писања Правилника руководили стандардима који важе у Народној скупштини. Наш циљ је вратити оно што је наше новинарство некада имало готово као институцију – скупштинског извештача, односно компетентно и квалитетно праћење парламентарног живота у граду – објаснио је председник Миленић на конференцији за новинаре.

Конференције за „представнике јавних гласила“ и убудуће ће се одржавати, али „по налогу председника Скупштине града, односно председника радног тела“.Током седнице, у делу скупштинске сале предвиђеном за одборнике новинари, камермани и фоторепортери моћи ће да бораве целих 15 минута. После тога ће морати да се преселе на галерију, која је „технички добро опремљена аудио уређајима за снимање тона“.

Шта ће се десити са „непослушним“ крагујевачким новинарима који ће, мимо Правилника, покушати да узму изјаву од одборника!? „Лица задужена за одржавање реда могу удаљити представника јавног гласила који поступа супротно одредбама члана 7, 8, 9, 11 и 16 овог Правилника.“
Бране Карталовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси