Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шта Немци поклањају?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 09. 2010.

Извор: Правда

Шта Немци поклањају?


Влада Војводине још није донела одлуку о понуди ВАЦ-а


Нови Сад – Влада Војводине још није одлучила да ли ће прихватити понудунемачког медијског концерна ВАЦ да се одрекне свог дела од 55 одсто акција упредузећу „Дневник војводина прес“, а да му се за узврат отпише део дуга.

Преосталих 45 одсто припада „Дневник холдингу“, који је у власништву Покрајине.Обе синдикалне организације из ДВП прихватиле су понуду ВАЦ-а, док синдикалци„Дневник холдинга“ захтевају да се ова понуда одбије.

– Нејасно је шта ВАЦ жели да поклони, јер структура капитала у ДВП никада нијеутврђена. Наш синдикат упутио је апел да се тужба против ВАЦ-а не повлачи и дасе њихов предлог не прихвати. Они, осим 2.200 евра оснивачког капитала, упредузећу ДВП немају ништа и те паре су све што они могу да поклоне.Поздрављамо налог из покрајинске владе руководству холдинга да ништа непотписују са представницима немачке компаније – каже Стева Томин, председниксиндиката „Дневник холдинга“.

Покрајинска секретарка за информације Ана ТомановаМаканова изјавила је да сапонудом немачког медијског концерна треба бити опрезан, јер се не зна да лиВАЦ-у заиста припада 55 одсто власништва у „Дневник Војводина пресу“.

– Они нису ништа купили, немају зграду, нити машине, и питање је где јевредност на коју поменути проценат треба да буде примењен. Заиста не знам штаони то поклањају, али ћемо понуду пажљиво размотрити. Добро је што је онастигла у писаном облику, јер је ВАЦ до сада често мењао предлоге – изјавила јеМаканова.

Представник ВАЦ-а за Србију Петер Ланге је крајем прошле недеље руководству изапосленима у „Дневник Војводина пресу“ изложио понуду ове компаније, по којојби се ВАЦ одрекао својих акција у овој фирми која је издавач листа „Дневник“.

– У жељи да прекинемо несугласице, одлучили смо да свој удео у предузећупоклонимо запосленима. Како ДВП нама дугује укупно 3,2 милиона евра, имамонамеру да без икаквих услова отпишемо 1,8 милиона, док би исплата остатка дугаод 1,4 милиона евра била одложена за пет година, а за ово време грејс периодане би била обрачуната камата. На тај начин фирма ће имати пет година да сеопорави и после тога ће се утврдити план по коме ће се отплаћивати остатак дуга– изјавио је Ланге.

Он је истакао да ће њихова понуда бити реализована једино уколико се одустанеод међусобних тужби и потраживања са „Дневник холдингом“. Тужбе се тичунеизмирених дуговања, неиспуњених делова уговора и спора око оснивачких правана лист „Дневник“, а из холдинга је раније саопштено да од ВАЦ-а потражују шестмилиона евра. На питање до када ће важити њихова понуда, Ланге је казао дапонуду нису орочили, али да ипак „неће чекати до Божића“.

ВАЦ је у петак саопштио да је за њих, али и за раднике увреда то што јеТомановаМаканова њихову понуду оценила као безвредну. Из те компаније тврде дасу за 55 одсто удела 2003. године платили 2,7 милиона евра, три године каснијеиздвојили 1,5 милиона евра за социјални програм, а у периоду од 2004. до 2008.године додатно инвестирали још 3,2 милиона евра. Савет запослених и двесиндикалне организације у ДВП су прихватили ову понуду, а потез ВАЦ-а суподржали, поред осталих, мисија ОЕБС-а у Србији, Удружење новинара Србије,Савез самосталних синдиката Војводине и Асоцијација слободних и независнихсиндиката.

Антрфиле : Можда решење спора

Решење спора између немачке медијске групе ВАЦ и Србије је на дохват руке,пише немачки привредни дневник „Ханделсблат“. Лист преноси изјаву представникаВАЦа, задуженог за послове у Србији Петера Лангеа, који каже да „изгледа као дасе клима мења“. – Констатовао сам јасну вољу да се наши проблеми реше – рекаоје Ланге за „Ханделсблат“.
С. Костић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси