Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Пресуда може изазвати аутоцензуру"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 09. 2010.

Извор: Б92 oнлајн

"Пресуда може изазвати аутоцензуру"

Београд - Пресуда којом Студио Б треба да обештети пијаног возача због кампање "Безбедни у саобраћају" може изазвати неприхватљиве последице, каже главни уредник Б92.


Спот емитован у кампањи Студија Б "Безбедни у саобраћају - придружи се", приказује снимак пијаног возача. У споту је коришћен само његов глас, али не и лик.

Главни уредник Б92 Веран Матић сматра да пресуда може имати за последицу креирање правне несигурности, и чак довести до аутоцензуре медија.

“Мислим да је овде суштина у томе да начин на који судови тумаче прописе, заправо резултира тиме да се права која су медијима дата законом - додатно сужавају”, изјавио је Матић за Студио Б.

Матић је подсетио да Закон прво каже да за објављивање нечијег снимка, неопходно је имати његов пристанак. Међутим, пристанак дат за једно објављивање, за одређени начин објављивања, односно за објављивање у одређеном циљу, не сматра се пристанком за поновљено објављивање, за објављивање на други начин, односно за објављивање за друге циљеве, наводи се у Закону.

"Закон, међутим, даље предвиђа 11 случајева у којима се снимак неког лица може објавити и без пристанка. Апелациони суд је овде нашао да је постојао пристанак за објављивање снимка те вечери у вестима, али не и пристанак за објављивање у оквиру акције 'безбедни у саобрацају'”, објашњава Матић.

“При томе Апелациони суд се не бави изузецима које закон предвиђа, а који се односе на случајеве у којима се снимак може објавити и без пристанка”, указао је он.

Матић је рекао и да је у конкретном случају постојало више тих околности.

Он наводи да "најмање треба указати на следеће: прво, информација, односно снимак, односио се на појаву или догађај од интереса за јавност; друго, снимљено лице је својим понашањем дало повода за објављивање информације, односно снимка; треће, објављивање информације, односно снимка је у интересу јавне безбедности; четврто, објављивање је било потребно ради упозорења на опасност".

Матић наводи да није “пресуда сама по себи” проблем, зато што ће увек бити пресуда којима је неко незадовољан.

“Није ово ни прва ни последња. Проблем је што медији, уредници, новинари, више неће смети да се поуздају у закон. Неће смети да се поуздају зато што судови тај закон читају другачије него они”, упозорио је Веран Матић.

Он још указује да медији неће имати слободу да објављују ствари од јавног интереса, неће имати слободу да се залажу за интересе јавне безбедности, неће имати слободу да упозоравају на опасност, неће имати слободу да раде оно што медији треба да раде, иако им све те слободе и Устав и закон признају.

“Креира се правна несигурност која резултира страхом, резултира аутоцензуром, резултира конформизмом, резултира незалагањем за јавни интерес, јер би такво залагање могло евентуално да шкоди неком појединачном интересу, а то је све апсолутно неприхватљиво”, закључио је Матић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси