Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нападачима на Панчића три месеца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2010.

Извор: Б92 онлајн

Нападачима на Панчића три месеца

Београд - Први основни суд у Београду осудио је на по три месеца затвора Милоша Младеновића и Данила Жужу због напада на новинара недељника Време Теофила Панчића.

Теофил Панчић је изјавио да не разуме поруку пресуде која је упола мања од законског минимума за извршено дело.

"Ако добро разумем, суд констатује да је кривично дело извршено, јер да није, они би били ослобођени, али упркос томе одмерава казну која је дупло краћа од тих шест месеци, пошто је запрећено од шест месеци до пет година", рекао је Панчић.

За кривично дело насилничко понашање, за које су осуђени Младеновић и Жужа, запрећена је казна затвора од шест месеци до пет година затвора, али су они, као млађи пунолетници, и до сада неосуђивани, осуђени на казну испод законског минимума.

Младеновић и Жужа су осуђени за кривично дело насилничко понашање и њима је укинут притвор и замењен за меру забране напуштања боравка. Поред тога изречена им је и мера забране приласка оштећеном Панчићу на удаљеност ближу од 100 метара, рекла је портпаролка суда Ивана Рамић.

Младеновић и Жужа су 24. јула око 23 сата у Земуну у аутобусу јавног превоза на линији 83, по претходном договору напали Панчића и ударали га шипком и рукама.

"Нисам довољно паметан да схватим шта је порука такве пресуде за ово друштво. Ја немам ништа од тога и са тим више. Мислим да је то проблем друштва и у које законе и вредности оно верује и шта хоће да поручи тиме и шта на овај начин поручују судови. То је заиста један друштвени проблем који више нема везе ни са мном лично ни са било ким", рекао је Панчић агенцији Бета.

Тужилашво улаже жалбу на пресуду

Тужилаштво ће уложити жалбу на пресуду Првог основног суда у Београду којом су Милош Младеновић и Данило Жужа осуђени на по три месеца затвора због напада на новинара недељника Време Теофила Панчића, речено је у Републичком тужилаштву.

"Тужиластво ће сигурно уложити жалбу јер није задовољно висином казне која је изречена нападачима на Панчића. Тужилаштво сматра да овако изречена казна није примерена тежини кривичног дела јер је нападнут новинар и не одражава, по нашем ставу, дух закона", рекао је портпарол тог тужилаштва Томо Зорић.

Он је казао да ће Тужилаштво након добијања писаног отправка пресуде моћи да саопшти више детаља и направити анализу о томе који су разлози суда да донесе такву одлуку.

Зорић је истакао да је у питању веома озбиљно кривично дело насилничко понашање за које је запрећена казна затвора до пет година и оценио да се са казнама попут ових које су изречене нападачима на Панчића не може остварити циљ ни генералне ни специјалне превенције.

Он је подсетио да су осумњичени били у бекству до хапшења а након данашње пресуде пуштени на слободу и да ће Тужилаштво уз жалбу на пресуду Апелационом суду поднети и жалбу на решење о укидању притвора због опасности о бекства.
Бета

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси