Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Добила отказ због питања на конференцији за штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 09. 2010.

Извор: Прес

Добила отказ због питања на конференцији за штампу


Панчево - Новинарка Славице Јовановић, са тридесет година стажа, води тешку борбу да задржи посао у РТВ Панчево. Њу руководство те куће, како тврди, покушава да отера због указивања на неправилности у пословању и синдикалне борбе за права запослених.

Почетком новембра 2007. године Јовановићевој је уручено решење о отказу, али је решењем инспекције рада враћена на посао до окончања судског спора, који је покренула пред Основним судом у Панчеву.

Тај спор, међутим, ушао је у трећу годину, а крај му се не назире.На питање како је навукла на себе гнев главне уреднице РТВ Панчево Невене Симендић и директорке Татјане Јелесић, Јовановићева одговара да су јој оне замериле због питања која је поставила као извештач са једне конференције за новинаре, која је одржана 2007. године.Наиме, Јовановићева је тада сачекала крај обраћања локалним новинарима Слободана Аџића, бившег председника панчевачких демократа, па га упитала шта та странка, као већинска у градској власти, мисли да предузме поводом многобројних пропуста у раду, недисциплине, ненаменског трошења новца на РТВ Панчево и катастрофалног руковођења тим електронским медијем. Тада су је, каже, главна уредница и директорка критиковале да је „полемисањем пред оснивачима нанела огромну штету предузећу.“

Осим тога, Јовановићевој је, како тврди, замерено и што директорку није обавестила о разлозима неемитовања једног прилога о флуорографисању, као и допуштању да се репризира прилог Радио Београда о антифашистичком протесту у Новом Саду!?

- Отказ сам добила као дугогодишњи председник Самосталног синдиката, а наведени разлози су искоришћени као повод да се тај синдикат спречи у доказивању многобројних пропуста у функционисању РТВ Панчево и проналажењу одговорних за ненаменско трошење новца који смо добијали од оснивача.

Била сам на мети руководства куће и због борбе за права радника, редовне плате, поштовање систематизације и награђивање на основу рада - наглашава Славица Јовановић.

Иначе, 3. маја ове године, поводом Међународног дана слободе медија, Славици Јовановић је уручена награда Зора. Секретар УНС-а Нино Брајовић је тада објаснио да јој је признање припало због одлучне борбе да се њена медијска кућа врати професионалним и етичким стандардима.

Антрфиле : Директорка: Није радила свој посао
Татјана Јелесић, директорка РТВ Панчево, поводом овог случаја изјавила је да је осетљиво и незахвално давати отказ новинарима.

- Међутим, то што је неко новинар не значи да не мора да поштује своје обавезе које произилазе из Закона о раду. Јовановићева је добила отказ због непоштовања радне дисциплине, а не због борбе за слободу новинарства, синдикалне борбе и слободе мишљења. Она је удаљена са посла искључиво зато што није радила свој посао, зато што је реметила и кршила радну дисциплину и није испуњавала радне налоге које је добијала од уредника - рекла је Јелесићева.
М.Г.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси