Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЛДП, СНС и ЛСВ траже одговор о дугу РТС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 10. 2010.

Извор: Политика

ЛДП, СНС и ЛСВ траже одговор о дугу РТС-у

Договор Славице Ђукић-Дејановић, председнице Народне скупштине Србије, и Александра Тијанића, генералног директора РТС-а, да се 3,3 милиона евра на име директних преноса седница парламента намири кроз ребаланс републичког буџета озбиљно је наљутио опозицију.


ЛДП тражи од председнице скупштине да објасни ко је и када потписао уговор са РТС-ом и наводи да РТС већ има претплату и да не може да добије паре из буџета. Слично кажу и напредњаци, док посланици владајуће коалиције из ЛСВ-а кажу да неће подржати издвајање новца за РТС у ребалансу буџета.

Иван Андрић (ЛДП), члан Програмског савета РТС-а затражио да председница парламента одговори ко је потписао уговор са РТС-ом, јер „нико од шефова посланичких група за то не зна, а ако постоји такав уговор, он је противзаконит зато што је основна идеја јавног сервиса да се финансира из ТВ претплате, да би био независан од извршне власти”.

Андрић је затражио да у РТС уђе државни ревизор и испита пословање РТС-а, па „цео град је причао да је Тијанићев услов да ради за власт да до краја године добије 1,5 милиона евра, а погледајте програм, све реприза до репризе, на шта се троши новац од претплате”.

И остали опозиционари оштро протестују због договора са Тијанићем. Јоргованка Табаковић (СНС) каже да не постоји никакав веродостојни документ на основу којег је настао дуг према РТС-у. Табаковић каже: „Јавни сервис коме је законом обезбеђено редовно сливање новца од претплате, а преко рачуна за електричну енергију, није у истом положају као остале телевизије, он има повлашћен положај и за такав положај мора да има и неке уступке према скупштинском дому”.

Александра Јерков (ЛСВ) каже да је једно од питања о којем ће ЛСВ разговарати са коалиционим партнерима, кад буде речи о ребалансу буџета, и дуг РТС-у. ЛСВ, према њеним речима, неће бити „склон томе да се у ребалансу буџета обезбеде средства за дуговање РТС-у”.

Она додаје: „Свакако да Александар Тијанић дугује одговоре грађанима Србије за многе своје друге трошкове и пошто је тајанствен када говори о њима, не знам због чега тако јавно износи трошкове ТВ преноса скупштинских седница. Можда не би било лоше да државни ревизор посети и РТС као медијску кућу коју издржавају грађани Србије”.
М. Чекеревац

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси