Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Почаст за Ћурувију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 10. 2010.

Извор: Вечерње новости

Почаст за Ћурувију

Табла са именом новинара Славка Ћурувије која ће красити једну од улица у београдском насељу Дедиње у уторак је и званично откривена. Чину којим је одата пошта власнику и уреднику "Дневног телеграфа", који је убијен пре више од 11 година, присуствовали су његове колеге, челници главног града, као и најближа родбина.

Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, које је и покренуло иницијативу да Славко Ћурувија добије улицу у Београду, изразила је незадовољство што демократске власти још нису пронашле убице и налогодавце.

-Хвала Скупштини града која је на овај начин одала пошту Славку Ћурувији, који је од режима Слободана Милошевића само тражио да слободно издаје новине и да у њима пишу слободни људи, што је пре 5. октобра била амбиција која је могла да вас кошта живота - рекла је Смајловићева.

- Власт је Славка доживљавала као претњу и зато му је направила клопку и омогућила убицама да побегну.

Градоначелник Београда Драган Ђилас нагласио је да ће једна од улица у главном граду заувек носити име новинара који се читавог живота борио за слободу писане речи због чега је мучки убијен.

- Није у мојој моћи да откријем убице и налогодавце и да их приведем суду правде, али морам да искористим прилику да кажем да сам заиста тужан што држава Србија и њени органи нису успели да напокон изађу и кажу ко је убио Славка Ћурувију - рекао је Ђилас.

Отварању улице Славка Ћурувије присуствовао је лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић.

- Добро је што је Ћурувија добио своју улицу, али није добро уколико би ова улица требало да постане замена за проналежење убица и налогодаваца тога злочина - рекао је Драшковић. - Није ово никаква енигма која треба да се решава, јер је све познато, али нико неће да склопи коцкице. Зна се да је шеф београдског ДБ Милан Радоњић наложио тајно ухођење Славка на дан убиства и да су га агенти пратили буквално до пред саму ликвидацију, када су се по наредби уклонили. Добро се зна коме је сметао Ћурувија. Није ваљда да ће се пореметити односи Србије и Русије уколико се укаже прстом на тог налогодавца који је у међувремену стекао руско држављанство.

Откривању табле са именом убијеног новинара присуствовали су и Ћурувијин брат Јово, Славкова животна сапутница Бранка Прпа, председник НУНС Вукашин Обрадовић, Даница Драшковић...

Антрфиле : Поносна
Ћерка убијеног новинара, Јелена Ћурувија - Ђурица рекла је да су јој емоције веома помешане, додавши да је врло поносна што ће једна улица у Београду носити име њеног покојног оца.- Ово је доказ да мој отац дефинитивно неће бити заборављен - каже Јелена.

- И даље сам љута на државни апарат који нема слуха да схвати да је јако битно да се именују убице мога оца. Мада нисам превише оптимистична и мислим да је неинтелигентно сматрати да Ивица Дачић, који представља странку која је била на власти у тренутку када је мој отац убијен, има амбицију да се убице именују.
Н. Пантић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси