Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мукотрпан и важан посао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 10. 2010.

Извор: Вечерње новости

Мукотрпан и важан посао


Јавни сервис Србије обележио светски дан аудио-визуелне баштине

Спаси и обзнани своју аудио-визуелну баштину - одмах! - овогодишњи је слоган Унеска, који је 2005. године 27. октобар прогласио Светским даном аудио-визуелне баштине.

Чувари нашег блага, богате архиве Националне телевизије Србије, чланови редакције за историографију, радно су прославили тај дан.У Студију 4 на Београдском сајму, одакле је 1958. године прво “Добро вече” пуштено у етар, чува се део ТВ архиве аудио-визуелних записа и, што је најважније, ту се материјал припрема за дигитализацију.

- Добро дошли на ову “показну вежбу” спасавања филмске архиве и ревитализације програма - рекао је Зоран Милетић, уредник редакције за историографију.Затим је Јасенка Радуловић (на слици), део вредне екипа која ради на обнови материјала, показала светлу и тамну страну наше стварности. Жалосно је колико је материјала пропало чувајући се у лошим условима, колико смо тога изгубили, али веома је важно да је томе дошао крај.

- Имамо око 400.000 наслова спремних за обраду, а за дигитализацију смо до сада припремили 26.000 наслова, што је око 1.900.000 метара траке, односно 120 дана или четири месеца непрекидног емитовања старих материјала. Различите су фазе у ревитализацији и зависе од оштећења траке, па нам је некада потребно и три недеље за једну. Мукотрпан је то посао - истиче Радуловићева.Срећом, ентузијазам и жеља да то благо сачувају води редакцију за историографију.

Уредница “Трезора”, Бојана Андрић, свакодневно нас подсећа на та славна времена Телевизије, а и данашњи дан је искористила да забележи неке разговоре, па у наредним данима ову причу можете видети и на РТС 2 у емисији “Трезор”.
Ј. Милојевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси