Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Напад на ћирилички тједник
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 11. 2010.

Извор: Економист

Напад на ћирилички тједник

Бура око новина српске мањине у Хрватској



Провокативна насловна страна Новости јесте имала за циљ таласање, али нико није очекивао протесте, нападе, па и претње смрћу. Чини се да је, ипак, посреди чињеница да овај недељник почиње да личи на сплитски Ферал, што многе плашиКад је првог октобра ове године на насловну страну „Новости - самосталног српског тједника“ који издаје Српско народно вијеће ставио фотографију два пала МиГ-а хрватске војске и наслов

„Обадва, обадва су пала“, главни уредник Раде Драгојевић знао је шта ради. Намерно је желео да добром насловницом заталаса, па тако и прода већи број примерака својих новина. Реакцију је, дакле, очекивао због очигледне алузије на узвик хрватског војника који је приликом рушења два југословенска МиГ-а код Шибеника, септембра 1991. пред камерама ХРТ-а сав срећан узвикнуо:
 „Обадва, обадва су пала!“.Није, пак, очекивао протесте, паљење примерака и позиве на забрану Новости, па чак и позиве на његово убиство. Најзад, није очекивао да ће, док ово читате, бити бивши главни уредник.

Обадва, обадва још једном


Председник Хрватског хелсиншког одбора Звонимир Чичак послао је саопштење у којем осуђује овакву насловну страну и напада Новости. После њега су уследиле реакције Министарства одбране и Главног стожера Хрватске војске оценама да је неприхватљиво стављање у исти контекст пад хрватских војних авиона и „обарање непријатељских југословенских авиона који су разарали Хрватску“. Новости је у само два дана жестоко критиковао и председник Иво Јосиповић.

Све већи део хрватске јавности и политике сврстава се око осуде или одбране насловне стране Новости које су, недељу дана након „премијерног“ издања, поново штампале спорну насловну страну, овог пута на црвеној подлози и са поруком:

„За Чичка и све оне који нису схватили - друго побољшано издање“.У одбрану Новости стало је Хрватско новинарско друштво, које је затражило пуну заштиту редакције и новинара. „Желимо подсетити да је дословце исти телоп ’Оба су пала’ имао и средишњи Дневник Хрватске телевизије онога дана када су пала два хрватска МиГ-а.

То, изгледа, никоме није тада засметало, па зашто онда сада смета, у чему је разлика?“, питали су из ХНД.

„Није вам то изазвало неку нарочито велику полеминку, односно, то је била једна провокативна насловница која је била срачуната на то да изазове пажњу и реаговали су само неки политичари“, каже за Економ:еаст Денис Куљиш, познати хрватски новинар.

„Улазећи у меру саме насловне стране, то је једна, можда и успела, шала“, сматра Куљиш додајући како би, да су пилоти погунули, насловна стварно била неукусна, а „овако стварно нема везе“. „Све је легитимно у новинама, са чиме се можете провући“, закључује Куљиш.

С друге стране, Милош Васић, новинар Времена и добар познавалац прилика у Загребу, каже да је све ово једна лицемерна реакција.„Тај израз ‘Обадва, обадва су пала’ се у Хрватској користи као кад у Србији кажете ‘Џаба сте кречили’”, појашњава Васић за Економ:еаст. “Није проблем та насловна, већ је проблем што Новости почињу да личе на Ферал трибјун, а то многима смета”, закључује Васић.

Политички маневар

Иначе, Новости су до почетка децембра прошле године, од кад се продају на трафикама у завидном броју примерака, достављане поштом претплатницима, а у једном тренутку појавиле су се и на интернету. За њих пишу аутори попут фераловца Виктора Иванчића и Бориса Рашете, из Београда Владимир Арсенијевић, Миша Васић, Тања Тагиров, али и Игор Мандић са колумном „Заузето, Хрват!“.Дакле, респектабилна екипа која је правила и прави још респектабилније новине и покреће тешке теме.

Није далеко од истине Васићева тврдња да то многима смета и да су само чекали прилику да их нападну.Чињеница да је Председништво Српског народног вијећа, као највишег органа српске мањинске управе, извршило промену на челу овог недељника и за главног уредника поставило Ивица Ђикића, бившег уредника и садашњег новинара ријечког „Новог листа“ , док је Драгојевића померило на дужност одговорног уредника, није промена уређивачке политике већ политички маневар Милорада Пуповца. Ако су у праву они који се прибојавају „новог Ферала“, онда са „провокацијама“ није завршено, без обзира на то ко тај лист уређује.
Ненад Зорић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси