Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Разлози непознати, УСС није обавештен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 11. 2010.

Извор: Дневник

Разлози непознати, УСС није обавештен


„Дневник” сазнаје: измењени Закон о информисању, и поред неуставности шест чланова, и даље на снази

Скројен на брзину, у тајности, без јавне расправе и обелодањивања имена писаца, допуњени и измењени Закон о информисању, чију је већину додатих чланова Уставни суд Србије још 22. јула ове године прогласио неуставним, још увек се примењује!

Наиме, УСС је утврдио да је шест од осам одредби Закона о измена и допунама Закона о јавном информисању, који су посланици Скупштине Србије по хитном поступку усвојили у јуну а председник државе Борис Тадић одмах потписао указ о његовом проглашењу, неуставно.Требало је да такава одлука буде објавена у „Службеном гласнику Србије“, што је услов да се он више не примењује, односно да се поништени чланови више не користе.

Међутим, како нам је потврдила портпаролка УССа Марија Петрић, та одлука није објављена из, за њу, непознатих разлога. Самим тим, Закон о изменама и допунама Закона о јавном информисању и даље је на снази.Мада су и новинари, медијски стручњаци и аналитичари поздравили одлуку УСС-а, тврдећи да је од самог почетка свима било јасно да се доносе измене закона које су неуставне, након што је тај суд потврдио оно на шта су они указивали, нико није повео рачуна, па ни сами медији, о томе по којим правилима се сада морају понашати. Јер није на одмет подсетити да је измењени закон довео до тога да медији стрепе од казни чије изрицање би могло затворити сваку редакцију локалног медија, па и националног, јер се крећу и до 20.000 евра.

Редакције су стрепеле и под пресијом писале о свим збивањима да не би због кршења претпоставке невиности или заштите невиности малолетника одговарале за привредни преступ. Уставни суд је све то поништио, али и једногласно оценио и да одредба да медије могу оснивати искључиво домаћа правна лица није у складу с највиш им правним актом. Министру културе је, такође, одузето право да уређује начин вођења регистра јавних гласила. По одлуци суда, нема више ни забране излажења новина или штампања програма због појединих прекршаја.

Еснафска удружења новинара су аплаузом дочекала одлуку УСС-а, констатујући да ће се до доношења новог закона о информисању, у чијој изради мора учестовати и струка, примењивати стари с два члана из измена Закона чија уставност није оспорена. Сам министар културе Небојш а Брадић недавно је изјавио да ће Министарство поштовати одлуку УСС-а, додајући да су измене и допуне Закона имале смисао у време доношења с обзиром на то да „механизми саморегулације нису заживели, а поједини медији су на најбруталнији начин кршили етичке и законске норме“. Како је рекао, тако измењени закон, чак и без иједне изречене казне, донео је одређене позитивне помаке, посебно када је реч о претпоставци невиности и очувању достојанства људи.

Дакле, за протекла три месеца у „Службеном гласнику Србије“ није се појавила одлука УСС-а којом је шест чланова Закона о изменама и допунама Закона о информисању проглашени неуставним. Због тога је на снази и даље онај закон који су посланици по хитном поступку усвојили а председник истог дана указом прогласио. И биће све до дана када одлука УСС-а буде објављена.Да се све док Уставни суд не објави своју одлуку о поништењу неуставних чланова неког закона примењује и даље неизмењен закон потврдио нам је и Слободан Вучетић, бивши председник УСС.

- Заиста је необично, али мора да постоји и неки посебан разлог, да се толико дуго не објављује у „Службеном гласнику Србије“ одлука Уставног суда Србије. Ту је процедура јасна: ако се то не учини примењује се неизмењен закон и зато судови ништа не раде незаконито јер они само примењују оно једино што је важеће. Одлука Уставног суда ступа на снагу даном објављивања и он уједно представља и дан од када поништени чланови некон закона престају да се примењују. Јесте УСС затрпан темама које морају брзо да се решавају али три месеца чекања заиста нема објашњење - рекао је Вучетић.

Антрфиле : Поступак за оцењивање уставности или законитости

Када Уставни суд утврди да закон, статут аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе, други општи акт или колективни уговор није у сагласности с Уставом, општеприхваћеним правилима међународног права и потврђеним међународним уговором, тај акт престаје да важи даном објављивања одлуке УСС-а у „Службеном гласнику Републике Србије“.

Наведено правило односи се и на сваки други општи акт и колективни уговор за који се утврди да није у сагласности са законом, уз изузетак који се односи на потврђени међународни уговор. Одлука УСС-а има карактер пресуђене ствари и производи правне последице према свима. Такође, утврђујућа одлука нема повратно дејство већ делује од објављивања па убудуће.
Љ. Малешевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси