Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Осуђене убице Пуканића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 11. 2010.

Извор: РТС

Осуђене убице Пуканића

 

Оптужени за убиство Ива Пуканића осуђени на затворске казне од 15 до 40 година. Највећа казна одређена Жељку Миловановићу, који ће у затвору провести 40 година.

Сви оптужени за убиство сувласника недељника Национал Иве Пуканића и његовог сарадника Нике Фрањића проглашени кривим. Роберту Матанићу одређена је казна од 33 године затвора, Луки Матанићу 16 година, Амиру Мафаланију 16, Жељку Миловановићу 40, Бојану Гудурићу 30, а Слободану Ђуровићу 15 година затвора.

Тужилац незадовољан казнама

Слободан Шашић, тужилац у процесу убицама Иве Пуканића и Нике Фрањића, незадовољан је висином казни досуђених шесторица оптужених.
Шашић је најавио да ће поднети жалбе на пресуде које је изрекла судија Ивана Кршул, јавља портал nacional.hr.

Тужилац је посебно незадовољан висином казне досуђене Слободану Ђуровићу, и сматра да је досуђених 15 година мала казна за њега.
Шашић је најавио да ће се жалити и на висину казне осталих оптужених па очекује да свима, осим Жељку Миловановићу осуђеном на максималних 40 година затвора, казна буде повећана.

Пресуду је, у десет сати, објавила председавајућа судског већа Жупанијског суда у Загребу судија Ивана Кршул.

Роберт Матанић, који је према оптужници окупио криминалну групу, осуђен је на 33 године. Због помагања у убиству, његов рођак Лука Матанић и заједнички пријатељ Амир Мафалани добили су по 16 година затвора.

Непосредни извршилац Жељко Миловановић, оптужен да је активирао експлозивну направу која је разнела Пуканића, у одсуству је осуђен на 40 година. Бојан Гудурић добио је тридесетогодишњу затворску казну, пошто је требало да пуца, из заседе, на Пуканића, ако се експлозив не активира.

Слободан Ђуровић осуђен је на 15 година, због оптужби да је био веза убица са Сретеном Јоцићем званим Јоца Амстердам, који је за Пуканићево убиство, наводно, платио 1,5 милиона евра. Јоцићу, Жељку Миловановићу и Зорану Кузмановићу се за исти злочин суди у Београду.

Суђење у загребачком Жупанијском суду трајало је девет месеци. Прошли недеље су изнесене завршне речи.

Приликом изрицања пресуде судница је била пуна, јер је за суђење владало велико интересовање јавности. Због тога су у судници биле појачане мере безбедности.

Информације опасне по живот

Суђење оптуженима трајало је нешто мање од десет месеци. Последњег дана суђења, 27. октобра, судија Ивана Кршул најавила је изрицање пресуде за 3. новембар. Оптужени су изнели своје завршне речи, у којима су поновили да нису криви за убиство и затражили од суда да их ослободи.

Роберт Матанић је тврдио да је Пуканић убијен, зато што је могао да разоткрије врх власти и информације у вези са бившим генералом, сада бизнисменом, Владимиром Загорцем, који служи казну због крађе дијаманата у власништву Министарства одбране.

Поред тога, рекао је тада Матанић, први човек Национала располагао је информацијама о породици Ходак, пре свега адвокату Звонимиру, који брани људе из миљеа организованог криминала.

"Мене је и српска државна служба за безбедност испитивала о Иви Санадеру и његовој повезаности са Андријом Драшковићем и Тином Бралом", рекао је тада Матанић.

Представник оптужбе Слободан Шашић, тражећи највишу законом предвиђену казну, нагласио је да је то убиство било најнасилнији чин у историји Хрватске и злочин против новинарске речи и демократије.

Тезу да је Пуканић био тек први на листи њихових циљева, оптужба је потврдила и изменом оптужнице у којој се помиње и намера убиства Хрвоја и Новице Петрача, који служе казну због отмица сина Владимира Загорца.

Пуканић и Фрањић су убијени 23. октобра 2008. године, на паркингу код зграде Национала, у најужем центру Загреба, активирањем експлозива у мопеду код Пуканићевог аутомобила. Тада су повређене и две особе, а оштећена су и околна возила и зграде.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси