Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радницима залеђене акције „Дневника“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2010.

Извор: Правда

Радницима залеђене акције „Дневника“


Управни одбор „Дневник холдинга“ прихватио понуду ВАЦ-a

Нови Сад – Управни одбор „Дневник холдинга“ прихватио је одлуку Владе Војводине о начину прихватања понуде ВАЦ-а, којом та медијска групација поклања свој власнички удео од 55 одсто запосленима у предузећу „Дневник Војводина прес“, односно листу „Дневник“ – саопштено је после седнице овог одбора, која је одржана у петак, када је истицао рок који је дао немачки медијским концерн.

Покрајинска Влада је пре нешто више од месец дана одлучила да прихвати понуду ВАЦ-а на основу које ће ова компанија предузећу „ДВП“ отписати дуг од 1,8 милиона евра, док ће остатак од 1,4 милиона евра Новосађани вратити после пет година почека, без камате и на рате.

Услов немачке компаније био је да „Дневник холдинг“ одустане од најављених тужби и међусобних потраживања.

Влада Војводине је прихватање ове понуде условила тиме да покрајинска власт преко „Дневник холдинга“, чији је власник, поставља главног и одговорног уредника листа „Дневник“ и заменика генералног директора „Дневник Војводина преса“.

Акције које је до сада имао ВАЦ, а које ће сачињавати 55 одсто од укупног удела припашће запосленима у „ДВП“, од којих већину чине запослени у листу „Дневник“.

Међутим, на основу одлуке војвођанске Владе, они ипак неће слободно располагати „поклоњеним“ акцијама, јер је предлог да они не могу да продају своје акције другим приватним или физичким лицима наредних десет година.

Влада Војводине је ово објаснила жељом да буду створени „стабилни услови за несметан рад и пословање тог предузећа и онемогућене злоупотребе“.

Услов је такође и да власници акција, када после тог рока одлуче да их продају, морају прво да их понуде „Дневник холдингу“, као мањинском власнику.

У замену за „добровољно“ одрицање десет година од поклањања акција, Влада Војводине ће у наредне две године сваког месеца издвајати по пет милиона динара као финансијску помоћ листу „Дневник“.

– Када нам је Петер Ланге објаснио да се ВАЦ одриче својих акција и поклања их новинарима и уредницима „Дневника“ како би као запослени у „Монду“ управљали својим листом, све је деловало као бајка. Испоставило се да су скептици међу нама били у праву, јер ће лист кобајаги припасти запосленима. Као у ранија времена, политичари који су сада на власти или ће касније бити у Војводини ће преко главног уредника кога буду именовали, уређивати новине, а из целог овог замешатељства једино је јасно да новинари у Србији никада не могу да буду своје газде, па макар добили и већински пакет акција у фирми – каже један од новинара „Дневника“.

Дуговали шест милиона евра

Самостални синдикат штампарије „Дневник холдинга“ јесте једини који се јавно противио понуди ВАЦ-а, пошто су, како тврде синдикалци, на име неизмирених уговорних обавеза Немци остали дужни холдингу око шест милиона евра. Ову цифру су помињали и руководиоци овог холдинга када су пролетос најавили тужбе против немачке компаније, али је сада извесно да од судског расплета међусобних потраживања неће бити ништа.

С. Костић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси