Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари траже заштиту Кремља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 11. 2010.

Извор: Блиц онлајн

Новинари траже заштиту Кремља


Група угледних руских новинара позвала је Дмитрија Медведева, руског председника, да прекине зачарани круг нерешених злочина над представницима медија и пронађе виновнике најновијег напада на Олега Кашина (30), новинара тиражног листа „Комерсант”, који се после тешког пребијања бори за живот у болници у Москви. Напад је осудила и ЕУ.

Клип од 90 секунди на коме се види сурово пребијање Кашина стављен је на руски интернет и доминира свим вестима. Убиство Ане Политковске још 2006. скренуло пажњу на лош положај новинара

У отвореном писму Медведеву - објављеном на насловној страни „Комерсанта” - руски новинари поручују да се овде не ради само о безбедности новинара, него о нечему много значајнијем.

 „Тиме што захтевамо заштиту новинара, ми не говоримо само о нашем занату”, истиче се у писму.

На видео снимку се види како двојица нападача опкољавају Кашина у тренутку кад у ноћним сатима прилази капији стамбене зграде, и обарају га на земљу. Један га држи за горњи део тела, док га други удара металном шипком. Кашин, који је критички писао о омладинској организацији повезаној са владајућом Јединственом Русијом, остао је у том нападу без дела прста, што посредно шаље поруку да је напад у вези с његовим новинарским радом.

Новинар је у недељу подвргнут другој операцији, а лекари су саопштили да је његово стање веома тешко, али стабилно.

Инцидент који се догодио рано у суботу постао је главна вест у земљи изложеној оштрим критикама ЕУ и Вашингтона због одсуства слободе медија.

Писмо Медведеву потписало је 26 новинара и уредника широког круга јавних гласила, од Радија „Ехо Москве”, па до руског издања магазина „Ролингстон”. Њима се касније прикључило још неколико стотина имена, међу њима Јуља Латињина, позната у западним круговима по борби против корупције.

Медведев је јуче осудио напад и пожелео новинару што скорији опоравак, а истрагу овог случаја поверио канцеларији државног тужиоца. За сада нема саопштења о напретку истраге, а полиција одбија да потврди аутентичност снимка.

Нерешена убиства

У јуну 2006. Гавин О’Рајли, председник Светског удружења новинара, током посете Москви позвао је Владимира Путина, тадашњег руског председника, да уложи веће напоре за заштиту слободе штампе у земљи. Само неколико месеци касније убијена је Ана Политковска, која се бавила истраживачким новинарством у „Новој газети”. Тројица мушкараца су ослобођена после незадовољавајућег суђења 2009.

Убијено је још троје новинара истог листа: Игор Домников је на смрт претучен 2000; Јуриј Шчекочихин је отрован 2003; Анастасја Бабурова је убијена из ватреног оружја 2009.

Сувласници „Нове газете“ су Александар Лебедев, Михаил Горбачов, бивши руски председник, и уредништво листа.

У Лебедевљеву банку извршен је упад маскиране полиције, а други претрес обављен је у његовом хотелу на Криму у Украјини.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси