Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Грчка телевизија купила ТВ Б92
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 11. 2010.

Извор: Прес

Грчка телевизија купила ТВ Б92


Београд - Грчка фирма купила је још једну телевизију са националном фреквенцијом у Србији. Пошто је грчка компанија „Антена“ купила Прву телевизију, власници ТВ Македонија постали су власници телевизије Б92.

У саопштењу Б92 наводе да је нови власник ове медијске куће компанија „Астонко“, коју су заједно формирали шведски инвестициони фонд „Ист капитал“, који је и до сада био сувласник Б92, и грчка фирма „Лејк бејд“. Фирма „Астонко“ сада има 84,99 одсто акција, а остатак припада малим акционарима.

Власник грчке фирме која је купила власништво Б92 је Стефанос Пападопулос, који је, према информацијама које смо добили од Републичке радиодифузне агенције, један од власника грчке телевизије Македонија из Солуна.

Заменик председника РРА каже да је промена власништва у Б92 „урађена по закону“.

- Проверена је транспарентност капитала и дата је сагласност да су испуњени сви законски услови за докапитализацију Б92. Према нашим информацијама, грчка компанија која је сада власник Б92 бави се медијским бизнисом и има власнички удео у грчкој телевизији Македонија - каже за Пресс Караџић.

Међутим, на сајту Википедија постоји податак да је управо ТВ Македонија чланица грчке медијске групе „Антена“ Миноса Киријакуа, која у Србији већ има једну телевизију са националном фреквенцијом. Али, Караџић каже да „тај податак није тачан“.

- Познат нам је тај податак, али ми смо то проверили и утврдили да то није тачно. Јер да јесте, телевизија Македонија би и у грчкој изгубила фреквенцију. Али, уколико неко сматра да у овом случају има недозвољене концентрације капитала, нека то пријави јер је то кривично дело - каже Караџић.

У саопштењу Б92 се не наводи колики проценат власништва има ова грчка компанија, већ само да је формиран нови управни одбор, на чијем је челу Веран Матић, који је остао и главни и одговорни уредник. Чланови УО су Јакоб Грапенгисер, Денис Винокуров, Стефанос Пападопулос, Тања Станишић, Георијос Ксантопулос и Небојша Самарџић.

Б92 наводи и да се без обзира на промену власничке структуре неће мењати уређивачка политика, која је, као и до сада, била у надлежности запослених у овој медијској кући.

- Овом докапитализацијом створени су предуслови да медијска кућа Б92 у трећој деценији свог постојања настави раст и развој на темељима сачињеним у претходних 20 година - наводи Б92.

Е. П.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси