Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Будућност новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2010.

Извор: Блиц

Будућност новинарства

Објављивање докумената са Викиликса је кључно за будућност новинарства, јер отвара многа етичка и правна питања за новинаре, од којих је најважније слобода говора. Етичка питања се очигледно пре свега тичу објављивљања поверљивих докумената.



Медијске организације су тај избор направиле пре Виликикса, када су примале документа на још директнији начин. Што се тиче правних аспеката, то је у САД релативно јасно. Кривац је страна која је прибавила класификационе документе, а не организација која је добијене документе објавила.

Можда нам Викиликс изазива нелагоду због онога што чини, али генерално верујем да чини много више добра него што некоме шкоди.

Морамо признати да је Викиликс сам по себи произвео једну врсту новинарства. Сигурно је да је то медиј од великог јавног интереса, поготову што видимо да владе не презају ни од чисте цензуре када се на интернету појави садржај који им се не свиђа.

Штампани и електронски медији и раније су објављивали поверљиве информације, без икакве помоћи Викиликса и зато се може догодити да се и сами нађу на удару великог цензора - што такође не би било први пут.

Случај Викиликс нам показује да је борба за слободу говора, слободу штампе у јеку и да је веома битно ко ће победити. Медији морају да схвате колико је улог велики, а то је њихова способност да раде свој посао. За јавност улог је још већи: да ли ће новинарство преживети ову нову еру.

Ден Гилмор

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси