Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тарифа по хвалоспеву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 01. 2011.

Извор: Вечерње новости

Тарифа по хвалоспеву


Финансирање из градског буџета у Смедереву неке медије довело на руб пропасти

Не знају се критеријуми. Градска ТВ добија две трећине медијског буџета

Смедерево - Медијски простор у 2010. години, у време најжешће кризе, из градске касе Смедерева плаћен је 30 милиона динара. Највећи потрошач, од девет информативних кућа, била је градска телевизија, која је добила две трећине медијског буџета.

Они који су због текстова о расипању буџетских пара и политичке бахатости, остали без свог парчета, тврде да критеријуми на основу којих се медији финансирају, не постоје. Колико ће добити зависи од тога, како и шта пишу. Медији се плаћају по тарифнику заслуга.

Град је почетком 2010. године потписао уговоре са девет информативних кућа од којих је осам приватних. Већина је раскинута половином године. У немилост су дошли ”Наш глас” и Радио Смедерево, медији у власништву бизнисмена и политичара Милана Лукића, и то кад је Лукић изашао из власти.

- По којим критеријума се склапају и раскидају уговори? Да ли је проблем када се градоначелник прикаже у другачијем светлу? Немамо одговор. Градоначелник је са својим изборним штабом ишао тако далеко да је забранио директорима јавних предузећа да се оглашавају код нас - каже директор и главни уредник ”Нашег гласа” Весна Ристић.

Овај недељник био је најжешћи критичар градских властодржаца, после чега је изостала сарадња са установама и институцијама које су престале да откупљују део тиража, иако је то пракса готово пет деценија. Упркос ранијем објашњењу да је ”Наш глас” отказан због тога што је у приватном власништву, то се није догодило другим ”приватницима”.

Тако је приватна ТВ Јерина зарадила 2,5 милиона динара од буџета, а локалне новине ”Смедеревац” 1,2 милиона динара, јер су биле ”отворене” за власт. ”Смедеревац” је после раскида уговора нестао са киоска.

Градоначелник Предраг Умичевић сматра да власт није некима била маћеха, већ да је свима била мајка.

- Гледали смо да све информативне куће, независно да ли су приватне, локалне или регионалне, имају подршку локалне самоуправе, због квалитетног информисања. Не мислим да се неко игнорише и угрожава - сматра градоначелник.

Највећу подршку имала је градска телевизија, традиционално верна локалној врхушки. Оснивач и већински власник ЈП ТВ Смедерево је град који управља овом кућом у уређивачком и пословном смислу. Месечно, ова телевизија инкасира 1,5 милион динара, три пута више него што је најстарији електронски медији у овом региону, Радио Смедерево, добио за читаву годину.

Према подацима Бојана Милутинова, овлашћеног лица за слободан приступ индформацијама од јавног значаја, за две године телевизијски цех износио је 43 милиона динара. У 2010. години 18,7, а у 2009. 24,6 милиона динара.

Док се чека закон који ће обуздати самовољу локалних политичара, новинарска удружења дала су препоруке да се новац за информисање дели транспарентно, на основу јавног конкурса и под једнаким условима за све. Овде се препорука није примила. Засад се не знају правила игре у медијској утакмици ни у 2011. години, у којој је за информисање у буџету издвојено 35 милиона динара.

Антрфиле : Чији је ”Пулс града”

Загонетка је и ко финансира бесплатни недељник ”Пулс”. Издавач је ”Ексулт” д.о.о, а директор и главни и одговорни уредник Јована Маленовић, некадашња новинарка и водитељка градске телевизије. Седиште је у простору једне напуштене трговине.

Званично, локална самоуправа не финансира ”Пулс”, иако се незванично може чути да се уређује у кабинету градоначелника. Реч је о недељнику који доноси афирмативне текстове о раду локалне самоуправе и јавних предузећа, а донедавно и званичне огласе Градске управе. Пракса оглашавања је промењена када је неко схватио да то није законито.

Ј. Илић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси