Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чедо доста лицемерја!!!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 01. 2011.

Извор: Ало!

Чедо доста лицемерја!!!

Лидер ЛДП-а на правди Бога оптужио Ало! да угрожава безбедност његове деце





Србија је пала на теме! Либералнодемократска партија (ЛДП) и Независно удружење новинара Србије (НУНС) оптужили су „Ало!“ да је текстом у којем се наводи да су деца Милорада Улемека Легије и лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића ишла у исту инострану приватну школу злоупотребио и угрозио безбедност малолетне деце.

Иако у спорном тексту ни на који начин није откривен идентитет малишана, иако нигде нису објављене њихове фотографи је, ни имена, па чак ни адреса и име школе, ЛДП је нашем листу запретио тужбом, а НУНС нас окривио за кршење Кодекса новинара.

Уместо Чедомира Јовановића, који у време кад је текст настајао није желео да коментарише наша сазнања, након објављивања огласио се ЛДП, оценивши да је „Ало!“ објавио „злонамеран текст, доводећи у непримерен контекст малолетну децу председника ЛДП-а и објављујући угрожавајуће податке о њима“. Због тога ће одговарати на суду, који је већ у сличним ситуацијама јасно поставио стандарде и забранио овакву политичку злоупотребу и угрожавање безбедности деце.

Посебно је одвратно што се породица Јовановић доводи у било какав контекст са човеком који је вишеструко осуђен на најтеже затворске казне и за кога је судском одлуком утврђено да је у више наврата планирао убиство Чедомира Јовановића - наводи се у демантију ЛДП-а, који, осим оцене да је спорни текст „пун неистина“, није навео ниједну чињеницу из текста која није тачна.

У допису такође није указано ни чиме је то „Ало!“ наводно угрозио децу Чедомира Јовановића, који је узгред буди речено за разлику од нас идентитет своје деце у неколико наврата открио јавности, објављујући њихова имена и фотографи је на отвореном „фејсбук“ профилу, званичном сајту ЛДП-а, а сви се добро сећамо како су ти исти малишани били звезде предизборних спотова странке њиховог оца!

Подсетимо да је у чланку „Легија и Чеда послали децу у исту школу“, објављеном 5. јануара, „Ало!“ само указао на чињеницу да су политичари и криминалци ретке друштвене категорије у Србији које имају новца да својој деци омогуће врхунско образовање, при том ниједног тренутка не доводећи у питање безбедност исте те деце.

Између осталог, не објављујући ни назив ни локацију иностране приватне школу коју су похађала деца Јовановића и Улемека, у којој упис кошта 600, а школарина од 3.500 до 4.000 евра.

Зашто се Чедомир Јовановића није узнемирио кад је уписао дете у исту школу коју похађају и Улемекова деца, него тек када је „Ало!“ то јавно обзнанио остаће тајна до даљег јер лидер ЛДП-а није желео да говори за „Ало!“.

Антрфиле : НУНС: „Ало!“ угрожава децу
                        УНС: „Ало!“ не угрожава децу!

Ничим изазвано, Независно удружење новинара Србије стало је у „заштиту“ Јовановића и Улемека, трпајући текст „Ало!“ у такозвану црну кутију.

При том, господа из НУНС-а изгледа да уопште нису прочитали Кодекс новинара, на који се тако смело позивају:

Наводећи информације из неименованог извора о наводном школовању деце у истој скупој страној школи у Београду, „Ало!“ је, тврди НУНС, прекршио Кодекс новинара Србије и закон који штити малолетнике и на непримерен начин Јовановића и Улемека довео у исту раван и директну везу - оцењено је у саопштењу.

НУНС, међутим, није објаснио чиме је то „Ало!“ угрозио безбедност малолетника и правила новинарске професије.

С друге стране, Љиљана Смајловић, председник Удружења новинара Србије, подсећа да Кодекс обавезује новинаре да осигурају да дете не буде угрожено или изложено ризику због објављивања његовог имена, фотографије или снимка са његовим ликом, кућом, заједницом у којој живи или препознатљивом околином.

У овом конкретном случају, редакција „Ало!“ није објавила слике деце, нити је обелоданила у коју школу иду. У улози уредника, можда бих изабрала другачију контекстуализацију и интерпретацију политичара (а како изгледа и деца припадника подземља), школују у истим елитним страним школама.

Но, са становишта права јавности да зна и са новинарске тачке гледишта, сматрам да за јавност није незанимљива чињеница да се деца политичара у Србији школују у скупим страним школама. Јавност има право да то зна - оценила је Смајловићева за „Ало!“.

По њеном мишљењу, право је питање шта то недостаје нашим школама и какву поруку политичари шаљу бирачима и пореским обвезницима када се одлучују да своју децу од најмањих ногу шаљу у стране школе усред Београда.

Постоје земље у којим се у политичко питање претвара и то када политичари шаљу децу у приватне уместо у државне школе - закључила је Смајловићева.

ЛДП злоупотребио децу у Аранђеловцу?!

Само два дана пре него је нашем листу ЛДП запретио тужбом због наводне злоупотребе деце, медији су пренели информацију да су одборници и функционери те странке у Аранђеловцу током новогодишњих празника организовали бесплатну представу за основце током које су деци поделили балоне са обележјима ЛДП-а.

„Страначки материјал налазио се и у пакетићима који су основци примили. Слике деце са симболима странке потом су, такође без знања и одобрења родитеља, постављена на ‚фејсбук‘ профил групе „ЛДП Аранђеловац“.

Сања Ђорђевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси