Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спасимо Би Би Си
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 02. 2011.

Извор: Блиц

Спасимо Би Би Си

Ових дана усред једне од редовних емисија Би Би Си-ја на српском језику спикер новинар је прочитао да Би Би Си укида емисије на српском и албанском језику. Вест није третирана као ударна, али ја сам је доживео као ударну у дословном смислу речи.



Ударила ме је у плексус. Касније сам чуо да је реч о штедњи, а да је прва на удару српска емисија јер је Би Би Си са преласком Србије на пут демократије изгубио своју кључну улогу. Или тако некако.

А рекао бих да ни албански челници нису још неки савршени барјактари демократије.

Дакле, нисам знао да сам слушајући Би Би Си заправо био едукован да рушим режим Слободана Милошевића.

Ја сам емисије Би Би Си-ја схватао далеко шире, мање прагматично, као цивилизацијску чињеницу о праву на што већу обавештеност, позив на критичност у односу на све појаве у свету, укључујући, наравно, и на моју земљу и на земљу у којој та редакција производи ове емисије примерног новинарског умећа.

Радио Лондон сам за време окупације, поред свог оца, још као тинејџер слушао кришом по цену да отац заврши у нацистичком затвору. Чини ми се да ми је срце куцало у истом ритму кад бих чуо она четири тона Радио Лондона која алудирају на Бетовенову „Ероику“.

Слушао сам те вести које су нам долазиле с оне стране Ла Манша и потом за време свих блажих и жешћих облика диктатуре домаће производње. И наставио све до данас, иако више не живимо под диктатом неког „спаситеља нација“.

Би Би Си емисије на српском језику данас су потреба времена друге врсте, нимало мање значајне.

Пре свега, Би Би Си на српском је извор већег броја врло релевантних вести из света којих је све мање на нашим електронским медијима. Би Би Си је критичнији према нама него, просечно узев, наше радио и ТВ емисије; често је критичнији и према Западу, укључујући и В. Британију.

Према томе, не држећи руке у џеповима, господари и господарствени аналитичари Би Би Си-ја, промените мишљење, наставите са емисијама на српском језику. Можда су нам потребније него икада. Немојте чекати да дођу опет нека времена у којима ћете нам, како ви мислите, само тада бити потребни. Биће касно.

Јован Ћирилов

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси