Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приватизација ојадила панчевачке медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 02. 2011.

Извор: Политика

Приватизација ојадила панчевачке медије


Панчево – Запослени у листу „Панчевац“ који је важио за најпрофитабилније новине у Србији упутили су апел за помоћ свима који о томе одлучују, захтевајући да добију статус предузећа у процесу реструктурирања.

То је једини начин да једна од познатих банака ускоро не блокира рачун фирме док са њега не скине неколико стотина хиљада евра.

Иако је „Панчевац“ ликвидан, показало се да нико не зна какве је све дугове оставила породица Марковић са којом је Агенција за приватизацију раскинула купопродајни уговор пре годину дана.

Пре два месеца прави шок изазвало је сазнање да је бивши газда престао да плаћа кредит вредан 1,2 милиона евра, а да је „Панчевац“ једини ликвидни јемац. По незваничним информацијама, остало је да се отплати још 800.000 евра.

Притисцима на банку, међу којима је био и апел одборника Скупштине града, рачун локалног листа је привремено деблокиран, пошто је са њега скинуто 1,8 милиона динара, али колико сутра све би се могло поновити.

 Александар Вучковић, заштитник капитала, каже да се ово јемство не води у папирима предузећа. Недавно је поново судски блокиран и рачун за 500.000 динара, колико је бивши власник остао дужан фирми која пружа услуге обезбеђења.

Наговештено је да следи и блокада на око 700.000 динара на име неисплаћених плата бившој директорки. Кажу, те плате нису исплаћене из ината, па су дошле на наплату када је газда „дигао сидро“. Вучковић каже да износи нису велики, али за малу кућу то је довољно да се све поремети и доведе у питање егзистенција новина које су постале панчевачки бренд.

Најгоре у свему је, вели заштитник капитала у „Панчевцу“, то што се не зна какав су још дуг оставили Марковићи, а Агенција и даље раскида купопродајне уговоре са њима. Пазарили су махом у Панчеву и околини фирме које се баве пољопривредом и сада многима постаје јасније зашто су се ту нашле и једне новине, које су на аукцији, фебруара 2008, плаћене чак 2,2 милиона евра.

Градска власт помаже да „Панчевац“ добије статус предузећа у реструктурирању пре нове приватизације, што подразумева немогућност блокирања рачуна, иначе би прича могла имати несрећан крај.Оваквим расплетом уплашени су и запослени у РТВ Панчево.

Телевизија је недавно добила од града, будући да има статус јавног предузећа, нове просторије, вероватно најкомотније које има једна локална телевизија у Србији, али су сада обузети слутњом да би, ако дође до продаје, Телевизију Панчево могао да купи неко само због те зграде на одличном месту.

Ништа мање нису збуњени ни у Радио Панчеву. Драган Миленковић, главни и одговорни уредник, каже да им слушаност стално расте и да је од новембра 2009. до новембра прошле године порасла за 140 одсто, према истраживањима агенције која таква испитивања стално врши, али ће то мало вредети ако приватизација закуца на врата, а панчевачку радио-станицу купи неко ко се више бави ратарством и сточарством него издаваштвом, као што је било у случају „Панчевца“.

 Градска управа, све са гласовима одборника, који су у овој прилици јединствени, више пута је одлагала приватизацију Радија и Телевизије, али није ни одлучила да се бори да гласила која су Панчевци, као у ретко којем граду, пригрлили као своја остану у власништву града.

Миодраг Шашић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси