Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Светозар Буквић порекао оно што је обећао ОЕБС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 03. 2011.

Извор: Блиц

Светозар Буквић порекао оно што је обећао ОЕБС-у

Кула - Обећање дато представнику ОЕБС-а да ће драконски правилник о праћењу рада Скупштине општине бити измењен, општински челници Куле нису одржали.

Већина новинара јуче није могла да са новинарским легитимацијама уђе у салу СО Кула, а припадници агенције “Стар скјурити” све време су мотрили да новинари ТВ Кула, “Дневник”, “Вечерње новости”, “Курир”, “Блиц” и ТВ Војводине не уђу на седницу.

Иако је представнику ОЕБС-а и новинарским удружењима обећано да ће новинари седнице пратити са легитимацијама својих редакција, јуче су у салу ушли само извештачи Информативног центра Кула и листа “Руске слово”, који су прихватили да се акредитују и посредно подрже правилник који спутава новинарске слободе.

И од одборника је тражено да се пријаве Комисији за кадровска и административна питања, што је такође названо акредитацијом. Светозар Буквић, председник општине, био је веома речит показујући своју скупштинску легитимацију.

- Без овога ни ја не могу да уђем у скупштину. Када поднесете документацију за акредитовање, можете да уђете у салу. Готово је са каубојштином у кулској скупштини - рекао је Буквић.

Председник општине је негирао да је на састанку с представницима ОЕБС-а и новинарских удружења договорено да ће до краја недеље правилник бити промењен. У њему је, између осталог, записано да је новинарима за акредитацију нужна фотокопија личне карте и документ да је медиј за који ради уписан у судски регистар.

- Неко вас је обмануо. Правилник ће бити измењен до наредне седнице скупштине, која ће бити одржана крајем марта - рекао је Буквић.

Председник СО Кула Жељко Ковач дозволио је екипама РТВ Војводина и ТВ Кула да на неколико секунди, с врата, сниме седницу. Због одсуства новинара, седницу су напустили Радован Вукадиновић, одборник Слободне Србије, и Велибор Милојичић, независни одборник. Одборници СРС, који су демонстративно напустили седницу 16. фебруара након избацивања четворо новинара, овога пута су остали у сали. Тихомир Ђуричић, шеф општинског одбора СРС, рекао је да су радикали остали у сали јер је било речи о јавним предузећима.

- На други начин не можемо да добијемо било какву информацију о стању у јавним предузећима. Зато, овог пута, нисмо напустили седницу - рекао је Ђуричић. Новинари, који су остали иза врата СО Кула, нису могли да чују детаље о пословању ЈП Завод за изградњу.

Независни одборник Велибор Милојичић рекао је да представници медија нису пуштени у салу јер је на дневном реду било питање сарадње Завода за изградњу са предузећем Славице Двожак, снаје покрајинског посланика Жељка Двожака из Куле. Милојичић је тражио да му Бранислав Вујовић, директор Дирекције, одговори како је могуће да се предузећу Двожакове снаје, које је регистровано за рушење објеката, из касе исплати 1,3 милиона динара за одржавање расвете и новогодишње украшавање.

Р. Иваноска

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси