Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Још једна тужба Емира Кустурице против Е-новина и Петра Луковића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 03. 2011.

Извор: Блиц

Још једна тужба Емира Кустурице против Е-новина и Петра Луковића

Наставља се сукоб између Емира Кустурице, редитеља, и Петра Луковића, главног уредника портала Е-новине. Кустурица је јуче поднео још једну тужбу против Луковића због текста “Једна мала сарајевска анализа: Углед и част Емира К” који су Е-новине преузеле са сарајевског портала Protest.ba и објавиле 15.фебруара.



Овога пута Кустурица тужи Луковића за 3.000.000 динара.

Прву тужбу против Петра Луковића Емир Кустурица поднео је 1. фебруара Вишем суду у Београду због текста “Новогодишња бајка за убице” који је објављен 15. јануара.

Као разлог тужбе наводи се повреда угледа и части, а за нанету душевну бол тужитељ је тражио одштету од 2.000.000 динара.

Петнаест дана од прве тужбе Е-новине објављују нови спорни текст због којег је Кустуричин адвокат Зденко Томановић јуче поднео нову тужбу.

“Очигледно је да је држава у Емиру Кустурици нашла хитмена који ће покушати да убије Е-новине и тако заплаши све који желе да се баве слободним новинарством и критички мисле о произвођачима тужне српске политичке реалности”, наводи се у саопштењу редакције Е-новина.

С друге стране, Зденко Томановић, адвокат, у изјави датој агенцији Бета објашњава: “Нова тужба, као и раније тужбе, не представља покушај да се ограничи слобода јавног информисања, нити је покушај затварања јавног гласила, него захтев за припадајућу заштиту права гарантованих домаћим и међународним стандардима, онда када непристојни изрази превазилазе границе негативног мишљења, а изнете неистине излазе из граница новинарског кодекса и постају аргумент за наметање јавног презира”, навео је Томановић у саопштењу.

Осим главног уредника Е-новина, Кустурица је због “повреде угледа и части и душевне боли” нанетих текстом “Новогодишња бајка за убице” тужио и ауторе текста Зорана Јанића и Мирослава Бојчића, као и кућу Б92, као власника интернет домена www.pescanik.net који је објавио текст.

Адвокат Томановић је објаснио да је Б92 тужен јер портал Пешчаник није регистровано јавно гласило, не објављује импресум и нема главног и одговорног уредника, те је тужба поднета на основу Закона о облигационим односима против власника домена, односно Б92, а не на основу Закона о јавном информисању.

С. Милојковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси