Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приватни медији без синдиката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 03. 2011.

Извор: Данас

Приватни медији без синдиката

Београд - У већини приватних медија у Србији не постоји синдикално организовање запослених, а послодавци само на основу уговора о раду одлучују кога ће да отпусте и како ће и колико да плаћају запослене, оцењују саговорници Данаса.


Према њиховим речима, синдикално организовање постоји углавном у гласилима у чијем власништву држава има удео, а функционишу у оквиру гранских синдиката неке од већих организација као што су Савез самосталних синдиката Србије, Асоцијација слободних и независних синдиката и Независност.

Рајко Симић, председник Самосталног синдиката запослених у графичкој, издавачкој, информативној делатности и кинематографији Србије, каже за Данас да у око 65 одсто медија у Србији постоји синдикално организовање, али да је оно много мање заступљено у приватним, али и електронским медијима. Он додаје да они функционишу углавном у оквиру две синдикалне организације, а да је веома мали број независних синдиката.

- Један од главних проблема у овој области јесте и непостојање гранског колективног уговора. Ми смо као грански синдикат припремили један такав уговор, који је наишао на отпор медијских предузећа, јер тамо практично и не постоје репрезентативне синдикалне организације које су овлашћене да уговор потпишу - објашњава Симић.

Према његовим речима, власници медија се углавном ослањају само на уговор о раду, „на основу којег могу да раде шта им воља“.

Симић, наиме, напомиње да тако постоји и рад на црно, да се не исплаћују редовно зараде, које су често на минималним нивоима, као и да су честе одређене врсте мобинга. На питање зашто медијски радници не организују протесте и штрајкове као запослени у другим областима, он истиче да је „медијска сфера врло подељена и контролисана“, али и да се запослени плаше да би то могло да има погубне последице.

- Заинтересовани смо да уђемо у медије и помогнемо запосленима да се организују, као и да се потпише колективни уговор у тој области. Међутим, све је мање упорности и храбрости међу медијским радницима - наводи Симић.

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа каже за наш лист да је у оквиру овог синдиката тридесетак медија, од којих четири већа из Београда, док су остали локални медији. Она објашњава да синдикалног организовања има само у медијима у којима је држава сувласник, али да се запослени у последње време организују и у приватним и приватизованим гласилима.

- Запослени у медијима почињу да се организују тек када по више од неколико месеци не примају зараде, јер су у страху од губитка посла. Такође, и власници медија тешко дозвољавају функционисање и организовање синдиката унутар медија - напомиње Чабаркапа.

Како наводи наша саговорница, у овој области држава није створила амбијент за социјални дијалог, „без којег нема ни слободних и независних медија“.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси