Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извори воде до суда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2011.

Извор: Вечерње новости

Извори воде до суда

Премијер неће смети да кажњава министре "инсајдере"




Ако премијер Мирко Цветковић открије министра који је медијима говорио као анониман извор и смени га, директно би прекршио резолуцију Савета Европе о заштити новинарских инсајдера. Такође, министар би могао да тужи државу суду за људска и мањинска права у Стразбуру.

Ово за ”Новости” тврди Жељко Ивањи, посланик УРС и члан скупштинске делегације у СЕ. То практично значи да нови кодекс о понашању министара, по којем не смеју да износе ставове супротне Владиним, па чак и ако их на седницама нису подржали, није у потпуности у складу са европским критеријумима.

- По резолуцији СЕ нико не би смео да се служи државним институцијама, безбедносним службама или било чим другим како би открио изворе које новине цитирају - објашњава Ивањи.

- Такође, нико нема право новинаре да тера да откривају ко им је информације дао. Уколико би до тога дошло, европски стандарди би били прекршени.

С. С. Р.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси