Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт цензурише своје министре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2011.

Извор: Данас

Власт цензурише своје министре

Интервјуи чланова Владе Србије за Данас стопирани у последњем тренутку




Београд - Интервјуи два члана Владе Србије за Данас, на теме односа у Немањиној 11 и сарадње међу министарствима, као и планова ресора које они предводе, у претходних недељу дана стопирани су у последњем тренутку.

Иако су министри, не само изразили жељу да одговоре на наша питања, већ и увелико одмакли у писању одговора (у оба случаја били смо замољени да радимо и-мејл интервјуе), одлукама „с врха“ све је обустављено.

Први, прошле седмице, ноћ пре него што је требао да одговори пристигну у нашу редакцију, а ових дана - пар сати пре објављивања. Због стандарда фер-плеја према саговорницима, имена цензурисаних чланова владе не можемо да објавимо, али узнемирава да су и један и други на „значајнијим“ позицијама, дакле не воде такозвана „мала“ министарства.

Такође, иако нам је прецизно објашњено како је до стопирања интервјуа дошло, због чега смо захвални нашим саговорницима, уједно смо изричито замољени да о томе не обавестимо јавност. Дакле, цензура о цензури.

Оно што можемо објавити, а да не прекршимо поменуте критеријуме фер плеја, јесте да је у једном случају члану владе речено да нема разлога за његовим појављивањем у медијима, „баш у овом тренутку“, а у другом, најновијем случају министру је објашњено (док је завршавао писање одговора) да не сме да даје интервјуе док влада не изгласа кодекс понашања својих чланова. А тај кодекс предвиђен је у петак усвојеним изменама и допунама Закона о Влади Србије.

Подсетимо, међу новим одредбама јесу и оне о „медијској дисциплини“. Министри (више) неће моћи да у јавност излазе са ставовима другачијим од оних о којима је постигнута сагласност, укључујући случајеве када су одлука или став владе у супротности с њиховим мишљењем и савешћу, као и када су на седници гласали против одређене одлуке. Па, можемо рећи, чак и уколико је одлука владе сумњиве уставности или у супротности са ставовима јавности. А, и тога је до сада било.

Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, истиче за Данас да не оспорава потребу да влада успостави интерну дисциплину рада, „али већ је јасно да ће нова правила бити израз страха да јавност не сазна шта то извршна власт ради“.

Смајловићева оцењује да грађани имају право да знају ако у влади постоје несагласности око важних питања.

„Грађани плаћају цену лошег рада владе. Информације о томе како влада функционише нису својина премијера Цветковића и председника Тадића, већ грађана Србије“, указује Смајловићева. Она наводи да је јавност рада органа власти кључни принцип демократије и „не сме се свести на то да се грађанима с врха власти сервира пропаганда која неистинито представља стање у влади“.

Никола Јовановић, извршни директор Центра за нову политику, оцењује за Данас да се за министра који је на челу ресора претпоставља да је компетентан да говори о свом ресору, „тако да их је бесмислено цензурисати или им писмено прописивати начин комуникације“.

„Да ли то значи да приликом сваког округлог стола или конференције министар треба да има бубицу у уву или примерак кодекса о понашању чланова владе испред себе, када узима микрофон или одговара на питање“, истиче Јовановић.

Међутим, оцењује наш саговорник, министри свакако не би требало да иступају с порукама супротним ставовима владе, „па ни у случају када су на седници гласали против одређене одлуке. Ипак, то би требало да се подразумева, не да се декретује“, закључује Јовановић.

Антрфиле : Прво заседање после реконструкције

Прва седница реконструисане Владе Србије заказана је за данас, у уобичајених 13 часова. Још није потврђено да ли ће на дневном реду бити и усвајање контроверзног кодекса понашања.

Први пут ће за велики сто у Немањиној 11 сести само Зоран Станковић, нови министар здравља, бивши министар одбране СЦГ, чија је влада била смештена у Палати федерације. Дебитовао би и Предраг Марковић, задужен за културу и информационо друштво, али он ће вероватно бити у Лајпцигу, на сајму књига.

Министар економије Небојша Ћирић често је и до сада био на седницама владе, као државни секретар, а Душан Петровић је, подсетимо, већ водио Министарство правде.

Н. Томић - Ј. Диковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси