Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ослободити министре за добро јавности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2011.

Извор: Данас

Ослободити министре за добро јавности

Одлука да се стопирају интервјуи чланова Владе Србије скандалозна и неприхватљива, оцењују саговорници Данаса



Београд - Одлуком „врха” да се интервјуи чланова Владе Србије за Данас у последњем моменту стопирају, иако су министри, не само изразили жељу да одговоре на наша питања, већ и увелико одмакли у писању одговора, о чему смо писали у јучерашњем броју, наишла је на негативну реакцију јавности.

Медијске организације осудиле су такво понашање власти и најавиле да ће влади бити упућен захтев да размотри спорну одлуку да њени чланови не могу да износе у јавност мишљење супротно ставу владе. Како оцењују наши саговорници, одлука да се стопирају интервјуи је скандалозна и неприхватљива.

Према недавно усвојеним изменама и допунама Закона о Влади Србије, чланови извршне власти су дужни да у јавности изражавају и заступају ставове владе. Посебно је наглашено да ту обавезу има и министар који је гласао против неке одлуке. Такође, чланови владе, државни секретари или директори посебних организација и служби не смеју да буду анонимни извори новинарима.


Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, истиче за Данас да је аутономно право да државни органи уређују начин на који желе да комуницирају с јавношћу.

„Тачно је да смо имали примере солирања политичара у обраћању медијима, али супротстављању томе мора да се има мере“, оцењује Шабић. Он указује да не може да има утицај на то како ће медији добијати изјаве, мишљења или интервјуе од политичара.

„Међутим, када је реч о информацијама од јавног значаја, које су садржане у одређеним документима, ту кодекс о понашању чланова владе не може да има важност”, закључује Шабић.

Адвокат Слободан Кремењак, консултант приликом писања више медијских закона, истиче за Данас да су најновије одредбе из Закона о влади „неприхватљиве” и „потпуни скандал”, као и да треба преиспитати да ли су у супротности са Законом о информисању.

„Није добро обавезивати министре и друге државне функционере, јер је то сведочанство неповерења у њихов рад. У сваком случају, могуће је покренути оцену уставности овакве одлуке”, указује Кремењак.

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије, истиче за Данас да ће ова организација предложити свим редакцијама да упуте захтев Влади Србије да размотри спорну законску одлуку. Он додаје да ће НУНС затражити и тумачење међународних организација које се баве слободом штампе у вези с овим питањем. Обрадовић наводи да ће ово удружење реаговати у складу са својим могућностима, као и да ће вршити притисак на владу како би дошло до промене спорне одлуке. НУНС је у јучерашњем саопштењу осудио, како се наводи, „одлуку Владе Србије“ да забрани објављивање интервјуа које су с нашим листом већ била договорила два члана владе.

Потврђујући наше писање да је реч о својеврсној цензури, НУНС образлаже да грађани имају право да знају шта мисле и намеравају министри и други представници извршне и законодавне власти.

"Државни органи су обавезни да грађанима омогуће слободан приступ информацијама, а не да тај приступ блокирају“, упозорава НУНС и додаје да право владе да уређује односе с медијима не сме нарушавати право јавности да зна шта и како влада ради.

Подсетимо, председница УНС Љиљана Смајловић такође је исказала солидарност с Данасом и изразила противљење изменама Закона о влади.

„Грађани плаћају цену лошег рада владе. Информације о томе ако влада функционише нису својина премијера Цветковића и председника Тадића, већ грађана Србије“, указала је Смајловићева у јучерашњем издању нашег листа.

Недавно је и организација Транспарентност Србија оценила да би измене Закона о влади могле да доведу до смањења информација о начину одлучивања у извршној власти које су доступне јавности.

„О процесу доношења одлука у овом телу јавност је до сада веома често добијала обавештења на неформалан начин, преко министара који су остали у мањини. Не спорећи потребу да Влада Србије наступа као јединствен тим и да се обезбеди да информације о њеном раду које доспевају у јавност буду поуздане, сматрамо да би требало учинити доступним и неке податке који се сада по правилу не објављују„, саопштила је Транспарентност.

С друге стране, шеф владине Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић рекао је јуче да Немањиној 11 „нема цензуре“ и оценио да се „у делу јавности“ одредбе о понашању чланова владе „погрешно тумаче“.

„Тим законским решењем... су створени услови за поштенији однос министара и према јавности и према влади и према истини. Чланови и службеници владе ће давати информације, али ће се избећи евентуална подметања, спекулације и полуистине и то ће значајно унапредити комуникацију Владе Србије с јавношћу и појачати одговорност њених чланова у јавним наступима, што је у интересу истине и демократије“, саопштио је Михајловић.

Ј. Диковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси