Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Појашњење или једноумље
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 03. 2011.

Извор: Данас

Појашњење или једноумље

После одлуке владе да уведе ограничавајућа правила у односима са медијима сличан пример стиже из Ниша




Ниш - Најновији допис Службе за послове градоначелника Ниша регионалним и градским телевизијама нема никакве везе, нити сличности са оним што се недавно десило дневном листу Данас (да у року од недељу дана одлукама „с врха“ буду стопирани интервјуи два министра).

Не постоји политика или став о ограничавању слободе информисања „по вертикали“, тврди нишки градоначелник Милош Симоновић. Служба за послове градоначелника упутила је допис у којем „сугерише“ нишким телевизијама ко би требало да буде њихов извор информација о капиталним инвестицијама које се реализују у сарадњи са државом само неколико дана након одлуке „с врха“ везане за наш лист, званично „објашњене“ новим законским правилима да министри јавно морају заступати искључиво ставове владе и да у њој не сме бити анонимних извора, које су новинарска и стручна јавност назвале „цензорским“.

У допису Нишкој телевизији, чији је оснивач град, као и приватним телевизијама Пет, Зона, Коперникус и Белами, наводи се да се „све информације“ о капиталним инвестицијама „могу добити од градског већника Миодрага Радовића, који је и координатор за припрему и реализацију пројеката који се финансирају из НИП-а, односно у сарадњи са Владом Србије“.

При том се оцењује да се сада у медијима реализација тих пројеката „злоупотребљава у циљу личне промоције“ Бранислава Јовановића, републичког посланика (Г17 плус) и извршног директора нишке Дирекције за изградњу града, која није надлежна за њих.

- Ово нема везе са цензуром или притиском на медије, већ је појашњење медијима ко је за шта надлежан. Никоме ништа не диригујемо већ настојимо да заштитимо градског већника Радовића, као и надлежне градске управе или предузећа који свакодневно раде на припреми и реализацији великих пројеката из НИП-а од извршног директора једног јавног предузећа, које није ни на који начин укључено у те послове, а у јавности се представља као да јесте. Већник Радовић је координатор за НИП, а надзор над пројектима НИП-а ради предузеће Нишпројект. У Нишу у последњих 15 година није било више инвестиција у разним областима, а постоји намера да се то представи као заслуга једне мале партије у владајућој коалицији - Г17 плус. Политички маркетинг јесте легитиман и Јовановићу нико не ускраћује право да обилази радове и даје изјаве, али оне су супротне надлежностима „његове“ Дирекције - каже за Данас Симоновић, иначе и председник нишких демократа.

Јовановић, који је и лидер Г17 плус у Нишу и члан Председништва УРС, међутим, каже да он не чини „ништа више“ од градоначелника Симоновића, који обилази капиталне радове на градском фудбалском стадиону или спортској хали Чаир без коалиционих партнера и „слика се сам“.

Он оцењује да је „ чињеница“ да су Г17 плус, бивши министар економије Млађан Динкић и он лично као посланик допринели да у Ниш стигну изузетно велике стране инвестиције, као и средства за здравствену, спортску и саобраћајну инфраструктуру. Додаје да ће наставити да „промовише пројекте и радове за које се као посланик лично ангажовао“ и да „у томе нико не може да га спречи“.

- Најновији допис јесте притисак на медије, јер је код градоначелника новац, који се издваја и за градску и за приватне телевизије, и он на тај начин може да утиче на њихов рад. Допис је покушај да се утиче на уређивачку политику локалних медија и ја сам њиме запањен. Он ми личи на 90-те и покушај да се уведе једноумље, у којем би само градоначелник, ексклузивно, саопштавао све што се ради у граду, док сви остали треба да буду у мишијој рупи - каже он за Данас.

Јовановић, ипак, „мисли“ да „све ово диригује неко из Београда, са циљем да се и њему у Нишу догоди оно што се десило Динкићу у Београду“, уз оцену да у нишкој владајућој коалицији (ДС, Г17 плус и СПС) „на састанцима и договорима нема проблема и сукоба“.

Симоновић, међутим, негира било какве „сугестије из Београда“, али оцењује да најновији спор „није ништа посебно", пошто су између ДС и Г17 плус у Нишу „постојале и постоје варнице“.

Поједини извори блиски овим странкама, пак, сугеришу да спорење „није стварно“, већ је покушај Симоновића да пред локалне унутарстраначке изборе негира „превелику блискост са Г17 плус и Динкићем“, коју му замера једна струја у нишкој ДС.

Антрфиле : Распуштање одбора ДС због „бламаже“

Градски одбор ДС у Нишу предложио је распуштање Општинског одбора Палилула уз образложење да су пропусти тог одбора, као коорганизатора изложбе фотографија „Сећање на Зорана Ђинђића“ организоване 12. марта, поводом осме годишњице његовог убиства, „нанели политичку штету не само ДС у Нишу већ странци уопште“.

Реч је о неуспелом покушају двоје омладинаца ОО ДС Палилула да на отварању изложбе цитирају Ђинђића који је као постављен на сајту Yоутубе и већ га је видело 700.000 посетилаца. Коначну одлуку о евентуалном распуштању овог нишког ОО донеће Извршни одбор Главног одбора ДС.

Зорица Миладиновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси