Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар без награде због разлаза демократа и СПС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 03. 2011.

Извор: Блиц

Новинар без награде због разлаза демократа и СПС

Скандал око доделе признања града Ваљева

Ваљево је прославило Дан града 20. март традиционалном доделом градских признања најуспешнијим појединцима. Уз две специјалне, додељено је осам награда у различитим областима, али је поново изостала награда за новинарство, иако је градска комисија потврдила предложеног кандидата Бранка Вићентијевића, новинара месечника “Колубара”.

Међутим, на седници парламента око тог предлога разишле су се владајуће ДС и СПС па новинар није добио довољно гласова за избор. Специјалне награде добили су доајен ваљевског глумишта Верољуб Андрић за шест деценија позоришног рада, као и спелеолог Иван Настић за изузетан подвиг који је остварио учешћем у међународној експедицији, која је истраживала најдубљу јаму на свету Крубера вороња у Грузији.

У области привреде награду је добила ваљевска војна фабрика „Крушик“, својеврсни феникс који се из пепела НАТО разарања поново уздигао до лидера домаће одбрамбене индустрије. У „Крушик“ је отишла и градска награда за науку и проналазаштво, коју је добио тим стручњака из Истраживачко-развојног центра за најбољу реализовану технолошку иновацију у Србији прошле године.

Награду у категорији стваралаштва ученика и студената добила је Ваљевка Марија Јанковић, студент београдског ЕТФ-а са просечном оценом 10, док је награду за васпитно-образовни рад добио Горан Бојичић, директор ОШ „Сестре Илић“.

У категорији урбанизма и архитектуре награду је добио Милан Максимовић, доцент на Архитектонском факултету у Београду, за медицину др Ирена Матић, шеф новооснованог ваљевског пејсмејкер центра, а за уметност глумац градског позоришта „Абрашевић“ Бранко Антонић.

Најзад, у области спорта награђен је наставник физичког Милан Кораћ, заслужан за више од три деценије доминације одбојкашких тимова ОШ „Сестре Илић“.

Трећу годину заредом, међутим, није додељена градска награда за информисање, па је због политичког разлаза између две највеће странке владајуће коалиције (ДС и СПС), без признања остао Бранко Вићентијевић, новинар ревије “Колубара” и дописник агенције Бета, иако је претходно “прошао” на градској комисији која је одлучивала о предложеним кандидатима.

На седници Скупштине на којој су одборници требали да верификују комисијске предлоге о добитницима награде Ваљева, међутим, шеф одборничке групе социјалиста Драган Јеремић је рекао да “награде треба да оду у руке оних људи који су својим радом унапредили Ваљево“ и поручио да СПС неће гласати за предложеног кандидата у области информисања.

Поред социјалиста, из владајуће коалиције против Вићентијевића гласали су и одборници ДСС, против су били и опозиционе СРС, СНС и Победа за Ваљево, па гласови ДС, ЛДП и Покрета за Ваљево нису били довољни да новинар “Колубаре”, који је претходно за свој рад добио награду “Павле Ћировић” удружења “Локал пресс”, добије и градско признање.

Вићентијевић пак коментарише да доживљава “као комплимент то ко није гласао за њега”.

- Поштенији су били ови што су отворено рекли да нису за мене, од оних који су ми пре седнице скупштине честитали унапред и тврдили да неће бити проблема са избором, да би у тренутку гласања изашли из сале. Што се мене тиче, повлашћених и заштићених у мојим текстовима у “Колубари” никада није било и неће их бити ни убудуће, држим се оне старе Отпорашке “само вас гледамо” и објективно пишем шта ради и власт и опозиција, па коме се свиђа - свиђа, коме се не свиђа - не мора ни да чита - каже Вићентијевић.

Предраг Вујанац

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси