Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новац програмима, а не послушнима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 03. 2011.

Извор: Преглед

Новац програмима, а не послушнима

Одржан округли сто „Локални медији - између приватизације и државне помоћи“




Због недостатка средстава, независност медија у Србији озбиљно је угрожена, а ситуација је посебно тешка на локалном нивоу.

Због различите власничке структуре медијске куће су доведене у неравноправан положај, а излаз треба пронаћи у финансирању јавног интереса и програмских садржаја, уместо финансирања појединих медијских кућа, речено је на округлом столу под називом „Локални медији - између приватизације и државне помоћи“, који је Мисија ОЕБС-а у Србији организовала у нишком Медија центру.

Председник Независног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић изјавио је да медијско тржиште у Србији не функционише јер је крајем 2007. године заустављен процес приватизације медија, тако да сада постоји тровлашће - имамо медије који су приватно власништво, општинске и оне које финансирају невладине организације.

„Независно друштво новинара Војводине залаже се за једнаке шансе за све медије, а то ће се постићи само ако средствима пореских обвезника престану да се финансирају поједине медијске куће, и пређе на финансирање програмских садржаја. Сада се из општинских каса финансира послушност, и ти медији постају општинске прес службе. Ове предизборне године сигурно ће бити повећана издвајања за медије, али то је само даље одлагање решења агоније која је нашу професију довела до просјачког штапа“, рекао је Грухоњић.

За финансирање јавног интереса уместо финансирања појединих медијских кућа заложио се и потпредседник Независног удружења новинара Србије Драган Јањић.

„Новцем који је прикупљен од пореских обвезника поједини медији у Србији такмиче се с медијима који такву помоћ не добијају. Због све тежег обезбеђивања средстава на тржишту, поједине медијске куће окрећу се локалним буџетима и покушавају да се о њих 'окаче', а то одговара политичарима, јер тако остварују већи утицај.

Излаз из овакве ситуације треба тражити у једном озбиљном резу и целокупној промени механизма финансирања медија. Уместо да се новац пореских обвезника издваја за јавна предузећа која се баве информисањем, треба прећи на финансирање пројеката који су од јавног интереса“, изјавио је Јањић.

Председник Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Саша Мирковић изјавио је да одлуку о томе који ће се медијски пројекти финансирати из државне касе треба препустити комисији у чијем саставу не би смели да се нађу политичари.

„У комисији би морали да се налазе људи из струке, из невладиних организација и других установа и институција, као што је то случај и у свету. Могућност да се јаве на конкурс за доделу средстава треба дати свим медијима, а резултати морају да буду јавни, да би се тачно знало ко је и због чега добио средства, а из којих разлога неко други их није добио“, рекао је Мирковић.

Директор нишког „Сити радија“ Драган Костић истакао је да градска власт у Нишу сваке године издваја одређену суму за финансирање медија, али да нема јавног позива нити тендера за доделу ових средстава, тако да је непознаница како се ова средства деле.

„У 2009. години из градске касе је издвојено 35 милиона динара за Нишку телевизију и 20 милиона за остале медије, у 2010. години НТВ је добила 40 милиона динара, остали медији 17,7 милиона, а ове године је за НТВ планирана помоћ од 44 милиона, а за 'информисање јавности' 16 милиона. Нема података како су потрошена средства у претходне две године, а не знамо како ће бити дељена ове године. Обраћали смо се градоначелнику и тражили одговор на ово питање, али га нисмо добили“, рекао је Костић.

Уредник информативног програма РТВ 5 у Нишу Горан Панајотовић истакао је да је у Србији проблем не само да новац дође до медијских кућа, већ и да тај новац дође до оних који чине медије - до новинара.

Антрфиле : Новинари - угрожена врста


Председник Удружења новинара Србије Петар Јеремић изјавио је да су новинари у Србији протеклих година осиромашили и дошли у ситуацију да не могу да преживе од својих примања.

„Стање је посебно тешко у унутрашњости, мада се то у Београду још не схвата. Рад новинара у унутрашњости је мање вреднован, а при том им је теже да раде јер се у мањим срединама сви познају и веће су шансе да им се нешто деси“, рекао је Јеремић.

Биљана Љубисављевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси