Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марфи:Укидање емисије на српском лоша одлука РТК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 03. 2011.

Извор: Танјуг

Марфи:Укидање емисије на српском лоша одлука РТК

Лепосавић - Заменик америчког амбасадора на Косову Мајкл Марфи изјавио је данас да је укидање емисије "Слободно српски" лоша одлука менаџмента Радио-телевизије Косова (РТК).



"Мислимо да је то једна лоша и слаба одлука, јер ако поштујете право на штампу и право на говор не можете тако једноставно ућуткати мишљење са којим се не слажете", рекао је заменик америчког амбасадора на Косову одговарајући на питање новинара Танјуга како коментарише укидање емисије ''Слободно српски'' у току емитовања.

Марфи је додао да сви имају право на на различита мишљења, да зато постоје и уредничке колумне, али да постоји разлика између неслагања мишљења и довођења у питање слободе говора и слободе извештавања.

Друштво новинара Косова и Метохије и Удружење новинара Србије упозорили су раније на појаву цензуре, политичку пристрасност инепрофесионално понашање у Радио-телевизији Косова (РТК) због прекидања емисије ''Слободно српски''.

Наиме, уредници РТК су, без икакве најаве и образложења, у 18. минуту приказивања прекинули емисију аутора Будимира Ничића, у којој је гост био Момчило Трајковић.

Друштво новинара КиМ сматра да је емисија прекинута, јер се ''њен садржај није свидео неком од политичара или моћника који су одмах наложили да програм треба прекинути и пружити гледаоцима нешто што њима одговара''.

Ничићу је, после емисије, достављено образложење за прекид емисије и раскид сарадње, у коме се каже да "ако се говори о оптужбама зазлочине против Срба, онда треба разговарати о оптужбама за злочине Срба против Албанаца".

Баланс и тражење аналогија у прошлости по принципу "погледајте шта су они нама урадили'', или "ово што вам се догодило је због наших старих жртава" је опасно и подстицајно за зло и мржњу, упозорава Друштво новинара КиМ.

У делу образложења Менаџмента (управе, уредништва), где се коментаришу ставови политичара Момчила Трајковића пише да је "свима знано кога ће он оптуживати'' и ''сви знамо који су њихови интереси".

Друштво новинара КиМ је упозорило да јавни сервис, који би требало да буде огледало плурализма и различитог мишљења, не може да користи овакве тоталитарне одреднице, и тражи да се емисија "Слободно српски'' врати на РТК.

Друштво новинара КиМ сматра да аутор емисије није прекршио професионалне стандарде и упозорава стручну и ширу јавност на опасне појаве цензуре, утицаја политике и забрана на РТК.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси