Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари без заштите?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2011.

Извор: Вечерње новости

Новинари без заштите?

Основно тужилаштво у Сомбору одбацило кривичну пријаву

Кула - У радњама осумњичених нема елемената наведеног кривичног дела, као ни другог дела које се гони по службеној дужности - закључак је Основног тужилаштва у Сомбору који је потписала Снежана Бобић, заменик јавног тужиоца, а поводом случаја насилног избацивања новинара са седнице СО Кула 16. фебруара.

Новинаркама „Вечерњих новости“ Бранки Балетић и „Блица“ Ранки Иваноској - које су поднеле кривичну пријаву против кулских функционера поводом инцидента, када је приватно обезбеђење применом физичке силе, без упозорења, избацило „неакредитоване“ представнике медија - тужилаштво је препоручило да уколико сматрају супротно, саме предузму кривично гоњење и то подношењем захтева за спровођење истраге или оптужнице Основном суду у Сомбору.

Ово је била прилика, по мишљењу дописника ова два дневна листа, да правосудни органи покажу на делу шта значи члан 138. став 3. КЗ којим су новинари заштићени као и политичари.

Оваква одлука тужилаштва баца у сенку све осуде у јавности које је изазвао правилник СО Кула, као и читав случај.

О одлуци Основног тужилаштва у Сомбору обавештен је републички и покрајински омбудсман пред којим ће се наћи комплетан случај.Сумњајући у рад Основног тужилаштва у Сомбору, новинарке су 31. марта упутиле жалбу Републичком јавном тужилаштву, а њихова кривична пријава, као неоснована, одбачена је 1. априла, када је и запримљена жалба у Републичком тужилаштву.

Притужба на рад Основног тужилаштва у Сомбору је, по одлуци Апелационог тужилаштва, прослеђена Вишем јавном тужилаштву Сомбор, где је тренутно на раду.

Антрфиле : снимак без снимка

Иако је повереник за информације од јавног значаја упутио општини Кула решење по коме се налаже да новинаркама „Новости“ и „Блица“ доставе комплетан снимак са седнице 16. фебруара на коме се види насилна интервенција припадника обезбеђења током избацивања из сале СО Кула - новинарке су поново добиле исти четворосатни снимак надзорних камера, на коме недостаје само део њиховог избацивања.

В. Н.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси