Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слађани Зарић уручена Медаља британске империје
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 05. 2019.

Извор: РТС

Слађани Зарић уручена Медаља британске империје

Новинарки и уредници документарних емисија РТС-а Слађани Зарић уручена је Медаља британске империје. Одликована је за изузетан допринос истраживању и документовању савезништва Велике Британије и Србије током Првог светског рата. Слађана Зарић је четврта особа из Србије која је добила ово престижно одликовање.

Краљица Елизабета Друга је још у децембру прошле године потписала акт о одликовању, а вечерас је у име њеног величанства високо признање уручио британски амбасадор у Београду Денис Киф.

Новинарка РТС-а одликована је као ауторка два филма, "Срби на Крфу – сто година албанске голготе" и "Заборављени адмирал".

Слађана Зарић истакла је да је новинар и аутор најсрећнији када се његови филмови гледају, када добија награде.

"Морам да признам да сам изузетно срећна да за нешто што сам радила добијем орден британске империје. Јако сам срећна што долази од Британаца јер добити орден од њих који су колевка озбиљне школе и документарног филма је заиста велика част", навела је Зарићева.

Амбасадор Денис Киф указује да је ово први пут да је разлог за одликовање изузетан допринос у истраживању и документовању заједничке прошлости Србије и Уједињеног Краљевства.

Праунук адмирала Ернеста Трубриџа истиче да је филм "Заборављени адмирал" премашио његова очекивања.

"Пројекат је почео пре четири године и тада сам упознао Слађану. Она је пронашла много извора, информација, фотографија. О свом прадеди сам научио много више него што сам милслио да ћу икада сазнати", наглашава сер Том Трубриџ.

Медаља Британске империје једно од одликовања установљено у првој половини 20. века и било је намењено искључиво Британцима и становницима некадашњих колонија. Међутим, од 1992. године награду добијају и страни држављани који су се истакли у уметничком, научном, хуманитарном раду, уз посебне заслуге за унапређење билатералних односа Уједињеног краљевства и страних држава.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси