Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Селу најскупља ТВ слика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 04. 2011.

Извор: Вечерње новости

Селу најскупља ТВ слика

Дигитализација телевизије највише ће коштати сиромашније слојеве становништва




У домове широм Србије за мање од годину дана стићи ће дигитални ТВ сигнал. За грађане који плаћају кабловски ТВ дигитализација може бар привремено да прође без додатних трошкова јер ће оператери тај сигнал вероватно конвертовати, па ће програми моћи да се гледају и на старим телевизорима.

Али сви који антенама „хватају“ програм мораће да купе декодер дигиталног сигнала или да пазаре нове, модерне телевизоре. То ће највише осетити сеоско становништво или сиромашнији у градовима јер они углавном нису претплатници кабловске ТВ.

Држава ће припремити помоћ за 300.000 социјално најугроженијих породица како би им омогућили куповину декодера.

Иако у Влади помињу декодере од 20 евра, као и да ће догодине цена бити мања упућени кажу да ти уређаји не могу да се користе за другу генерацију дигиталне ТВ за коју се Србија определила. Гледаоци ће морати да купе декодере који су скупљи од сто евра.

- Најпре је потребно да гледаоцима буду доступни на тржишту ТВ пријемници и декодери који могу да приме дигитални сигнал. Важно је и да држава као што је најавила обезбеди ваучере и субвенције за социјално угрожена домаћинства, а посебно треба мислити о руралном становништву које сигнал прима директно антеном - упозорава др Тања Ћитић, главна уредница РТС дигитала.

Она упозорава и да би рокови које је држава поставила могли да буду померени јер се у многим пословима касни.Јасна Матић, државна секретарка у Министарству културе, медија и телекомуникација, међутим, најављује да ће наша земља рокове за дигитализацију испунити када и ЕУ али и земље региона.

То је важно јер тако неће њихови дигитални сигнали надјачати наше аналогне. Предвиђено је да у једном дану наше телевизије пређу са аналогног на дигитално емитовање.

Како би се радило што брже и боље у Србији су стручњаци из Би-Би-Сија који помажу српским колегама да се припреме да већ на јесен почну са емитовањем пробног сигнала.

За дигитализацију програма у Србији ЕУ је обезбедила бесповратну помоћ од 12,5 милиона евра и још десет милиона вредну опрему. Према речима Јасне Матић остатак опреме биће купљен из кредита за који ће банкарске гаранције дати Влада Србије.

Антрфиле : Понуда апарата

У продавницама техничке робе тек су почели да се појављују телевизори који подржавају другу генерацију дигиталног сигнала и то свега неколико модела са ознаком DVB-Т2 и MPEG-4.

При куповини се треба добро распитати да ли одређени модел може да прима дигитални сигнал. Ови ТВ пријемници су међу најскупљима на тржишту и коштају од 60.000 динара па навише.

И. Мићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси