Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Три деценије „Сусретања”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 05. 2011.

Извор: Политика

Три деценије „Сусретања”

Емисија Првог програма Радио Београда прати актуелне догађаје из света уметничке музике у нашој земљи и иностранству

Ове године, 5. јануара навршило се тридесет година од емитовања прве емисије „Сусретања” на програму Радио Београда 1.

Љубитељи уметничке музике могу да је слушају сваког радног дана од 13 до 14 часова. Емисија је јединствена по концепцији у нашој земљи, као што је била и на подручју бивше Југославије.

„Сусретања” се баве актуелним догађајима из света уметничке музике у нашој земљи и иностранству. За тридесет година трајања готово да не постоји ниједан еминентни домаћи уметник који није гостовао у емисији, а многи од њих своју прву јавну промоцију имали су баш у њој.

Значајан простор дат је и уметницима из иностранства, који су се представљали на овдашњим концертним подијумима. Емисија промовише домаћа музичка издања – компакт дискове и књиге и промовише таленте. „Сусретања” су била на свим значајним музичким фестивалима у земљи а данас, током фестивала „Мокрањчеви дани“ у Неготину и фестивала „Интернационалне хорске свечаности“ у Нишу, емисије се реализују из градова домаћина, чиме ова емисија игра значајну улогу у децентрализацији културе у нашој земљи.

Уредници и водитељи емисије „Сусретања” за ових тридесет година, биле су еминентне медијске личности Радио Београда 1.

Први уредник емисије била је Гордана Ранчић, а током година, то су били Марија Ковач, Јасмина Зец, Милијана Јовић, Милена Милорадовић, Бранислав Јарић, Чедна Хоџић и Горица Пилиповић, уз бројне сараднике који су дали значајан допринос квалитету емисије. Данас „Сусретања” уређује и води мр Александра Паладин.

У оквиру прославе јубилеја, биће одржана два концерта: први је заказан за недељу, 15. мај, када ће у термину Променадног концерта, у сали Коларчеве задужбине, наступити млади таленти.

Истог дана биће промовисан дупли компакт диск на коме се налазе снимци из Звучног архива Радио Београда, снимљени за потребе „Сусретања”.

Други, вечерњи концерт биће одржан у новембру, такође у сали Коларчеве задужбине. На сцени ће се наћи Мешовити и Дечји хор, Биг бенд и Народни оркестар Радио-телевизије Србије. У припреми је и монографија о тридесет година емисије „Сусретања”, ауторке Александре Паладин.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси