Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Положај медија тежи него деведесетих
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 05. 2011.

Извор: Политика

Положај медија тежи него деведесетих

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа изјавила је јуче да је положај медија у Србији гори него деведесетих година и послодавце оптужила да спречавају успостављање социјалног дијалога и потписивање гранског колективног уговора за запослене у медијима.


Чабаркапа је указала да је грански колективни уговор једини начин да се сачувају права запослених у медијима, а послодавци избегавају потписивање тог документа и преузимање обавеза. Чабаркапа је додала да послодавци игноришу предлог колективног уговора који је Синдикат новинара Србије сачинио још 2004. године.

Као један од већих проблема медија у Србији она је навела и нередовну исплату зарада, па запослени у појединим медијским кућама плате не примају и по више од годину дана. Она је прочитала и саошптење синдиката запослених у „Политици новине и магазини", у којем се наводи да је прекјуче 31 запослени добио отказ, а објављен је списак са њиховим именима.

Послодавци спречавају потписивање гранског колективног уговора за запослене у медијима, изјавила председница Синдиката новинара Србије

На скупу у Медија центру најављено је и да ће Београд бити домаћин Скупштине Европске федерације новинара од 15. до 17 јуна.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић рекла је да је одржавање скупа прилика да се од европских колега затражи савети солидарност у решавању медијских проблема.

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић рекао је да ће скуп европских новинара бити прилика да Србија види шта од европских искустава може да користи у борби за основна права запослених у медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси