Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мркоњић тужи Ало!!!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 05. 2011.

Извор: Ало!

Мркоњић тужи Ало!!!

Министар уместо одговора о ненаменском трошењу пара прети судом



Уместо да објасни ненаменско трошење пара пореских обвезника, министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић најавио је да ће тужити „Ало!“ због јучерашњег текста о томе да је средствима намењеним невладиним организацијама Министарство за инфраструктуру током 2008. године финансирало махом грађевинске фирме, при чему је појединачно највише новца (26,8 милиона динара) добило Предузеће за путеве „Београд“, чланица „Нибенс групе“, ухапшеног српског краља путева Мила Ђурашковића.

Због наводне штете која му је нанета, Мркоњић у претећем допису нашем листу тражи 10 милиона динара и поручује да ће само суду доставити доказе да је невин, јер , како каже, у време када је 2008. исплаћиван новац, он још није био министар.

Нејасно је само због чега се министар осетио оштећеним имајући у виду да су средства из буџета, уместо невладиним организацијама, како закон налаже, давана грађевинским фирмама, те да он од 2008. до данас ни у једном тренутку јавности није скренуо пажњу или тражио да се испита како је током те године ненаменски утрошено више од 150 милиона динара!

Мркоњић је такође одбио да документа која доказују да је, наводно, „невин“ достави нашем листу иако смо овим поводом контактирали са министарством још у четвртак 19. маја и усменим и писаним путем.

Уместо тога из Мркоњићевог кабинета тек јуче поподне су поручили да министарство „никада није дало донацију било ком предузећу или фи зичком лицу“, да би одмах након тога прилично контрадикторно потврдили да су паре ипак ишле грађевинским предузећима (?!):„Исплате по списку који је приложен у новинском тексту односе се искључиво на исплате фирмама за изградњу локалних путева и прилаза верским објектима, а које су у надлежности министарства.

Сва плаћања са списка који је објављен односе се на обавезе из периода када Милутин Мркоњић није био министар, а плаћање тих обавеза извршено је пре 5. јула 2008. године, односно пре конституисања ове владе“, наводе из кабинета.

Мркоњић је поручио и да ће целокупни износ одштете, коју се нада да ће од нашег листа на суду добити, уплатити „у хуманитарне сврхе за незбринуту децу са Косова и Метохије“.

Подсећамо министра да су управо средства која су из буџета отишла грађевинским фирмама требало онда одавно да оду на адресе невладиних организација које се већ баве хуманитарним радом. Иначе, подаци о томе где је отишао новац из буџета намењен за НВО, конкретно и за Министарство инфраструктуре, јавности су предочили Центар за развој непрофитног сектора и организација „Транспарентност Србија“, користећи податке Управе за Трезор Министарства финансија.

Антрфиле : Ненадић: Министарство је прекршило закон!

Извршни директор „Транспарентности Србија“ Немања Ненадић објашњава да се средства из линије 481, намењена невладиним организацијама, издвајају на основу Закона о удружењима, али да се због недостатака подзаконских аката додељују и политичким странкама, етничким, мањинским и верским заједницама, као и спортским и омладинским организацијама и Црвеном крсту.

- Тиме што средства са ове линије нису дата невладиним организацијама, него су пренета фирми, по мом мишљењу је прекршен закон. Министарство за инфраструктуру би морало да објасни зашто је тако урађено - оценио је Ненадић за „Ало!“.

Он објашњава и да се приликом доделе дотација не морају спроводити јавне набавке, тако да је отворено и питање да ли је финансирањем одређених активности фирми неоправдано заобиђено спровођење поступка јавне набавке.

- Због тога би овим случајем требало да се позабави ревизор, али и буџетска инспекција, која би могла да наложи да се паре врате у буџет - сматра Ненадић. Он упозорава да су осим Министарства за инфраструктуру, средства намењена финансирању НВО незаконито додељивала и друга министарства.

НВО паре за погранични прелаз

Јасна Филиповић, директор Центра за развој непрофитног сектора, рекла је на конференцији за новинаре да се у делу буџета намењеног невладиним организацијама, познатом као линија 481, поред тих организација у ужем смислу воде и спортски савези, политичке партије и верске организације.

Управо за те три категорије и одлази највише средстава, каже Филиповићева, наводећи да у линију 481 улазе и корисници којима ту није место, као сто су привредна друштва, иако су то профитне организације, или музеји, архиви, школе, мада их је основала држава.

Филиповићева наводи да су средства из буџета неких општина насловљена као дотације невладином сектору имала ставке - компјутери за полицију, адаптација пограничног прелаза, некомпромитовани интелектуалци, изградња депоније, судска решења.

Е. А.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси