Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћурувија им и даље смета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 05. 2011.

Извор: Данас

Ћурувија им и даље смета

Поново оскрнављено спомен-обележје на месту убиства новинара и власника Дневног телеграфа и Европљанина




Непознати починиоци скинули су таблу испод спомен-плоче убијеном новинару Славку Ћурувији у Светогорској улици број 35. Удружења новинара у Србији изразила су огорчење због поновног скрнављења спомен-обележја на месту на којем је 11. априла 1999. године убијен Ћурувија.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) затражило је да полиција спроведе истрагу, како би открила и казнила починиоца.

„Са зида испред улаза у зграду у Светогорској улици број 35 непознати вандали су скинули таблу, која је стајала испод спомен-плоче“, истиче се у саопштењу НУНС-а. Ово удружење је подсетило да је спомен-плоча већ једном била украдена у ноћи 5. октобра 2009, као и да лопови још нису откривени.

НУНС је 5. новембра 2009. поставио ново, идентично знамење са истим текстом: „На овом месту 11. априла 2009. убијен је због оштре критичке речи Славко Ћурувија, новинар, уредник и власник „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“. У знак сећања, Независно удружење новинара Србије, 11. април 2000“. Тада је испод плоче постављена и мања табла на којој је забележена ова срамна крађа, још нерасветљена, као и убиство Славка Ћурувије.

Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, каже за Данас да је Славко Ћурувија поново жртва, само сада једне другачије Србије, на нов начин девастиране.

- Понижавање успомена на Славка само је још један вид нашег пропадања, напомиње Смајловићева.

Антрфиле : Прпа: Нови обрачун

Бранка Прпа, невенчана супруга Славка Ћурувије, каже за наш лист да према мртвима човек треба да се односи са поштовањем.

- Ако о овом догађају морам нешто да кажем, то је да се ради о апсолутно первертираним особама, ма из којих разлога да су то учинили, било политичких или материјалних. Живимо у друштву које нема моралне вредности и пијетет према мртвима, јер се човек никада до сада није обрачунавао са мртвима, а то није само део обичаја, већ нешто што је табуизирано у људској свести од постања људи, указује Прпа.

М. Д. Миликић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси