Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворена сезона лова на новинаре?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 06. 2011.

Извор: Дневник

Отворена сезона лова на новинаре?

НУНС и НДНВ огорчени

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) саопштили су јуче да су зачуђени због чињенице да је бечејска полиција, у сарадњи са надлежним тужилаштвом, физички напад на новинара “Кепеш ифјушага” Чабу Сегија окарактерисала као прекршај.

Овај напад се, како пише у саопштењу НУНС и НДНВ, догодио 15. априла ове године.

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине ће од надлежних у овом случају тражити информацију на основу којих аргумената је донета ова одлука. Они ће их и упозорити на чињенице да је Сеги пре напада био мета припадника екстремистичких група, који су на једном десничарском интернет-порталу објавили серију омаловажавајућих написа о њему, као и да су нападачи приликом инцидента цитирали реченицу из једног од његових текстова.

Они су на Сегија насрнули после трибине на којој је организован сусрет са читаоцима “Кепеш ифјушага”, у бечејском Градском позоришту, и том приликом га шутирали и ударали у главу, после чега су побегли.

“Радује нас чињеница да су нападачи веома брзо откривени, али сматрамо да прекршајни поступак није довољна сатисфакција за новинара Сегија, а ни за новинаре у Србији, који су постала стална мета насиља разних екстремистичких група и хулигана, и који изгледа немају право ни на елементарну физичку сигурност“, пише у саопштењу.

“Уколико читав случај буде окончан прекршајним поступком, држава ће послати још једну поруку друштву да је сезона напада на новинаре отворена и да се над њима може иживљавати ко год хоће без страха од значајних санкција. Држава је у више наврата обећавала да ће узети у заштиту новинаре, али од тог обећања новинари још нису имали никакве вајде”, “, наводи се у саопштењу.

(ФоНет)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси