Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спомен-кућа првом српском новинару Пери Тодоровићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 06. 2011.

Извор: Вечерње новости

Спомен-кућа првом српском новинару Пери Тодоровићу

Средства обезбедили новинари и многобројни донатори Смедеревска Паланка - У приградском селу Водице, у присуству великог броја мештана и гостију, почели су радови на изградњи спомен-куће Пере Тодоровића (1852-1907), првог модерног српског новинара, књижевника, преводиоца и политичара.

 

Кућа се, уз сагласност Министарства просвете и Дирекције за имовину, подиже у дворишту истуреног одељења Основне школе "Олга Милошевић".

Биће идентична родној Тодоровићевој кући, која још постоји у Водицама. Имаће површину 200 метара квадратних у два нивоа. Постојаће простор за окупљање новинара, библиотеку и етно-збирку.

Вредност спомен-куће се процењује на десет милиона динара. Средства у новцу, грађевинском и другом материјалу обезбеђују Удружење новинара Србије у висини 70 одсто, општина Смедеревска Паланка двадесет одсто и Завичајно-туристичко удружење "Видовача" из Водица десет одсто.

Како је најавио Славољуб Ђурић, председник СО Смедеревска Паланка, рок за завршетак радова је годину дана, јер се 2013. навршава 160 година од рођења и 105 година од смрти Пере Тодоровића. Према тој динамици прва плоча биће завршена већ на Видовдан.

Антрфиле: Помогли

У изградњи учествује велики број донатора. Захваљујући Удружењу новинара Србије, фабирка "Потисје" из Кањиже поклонила је 5.600 комада црепова, "Лафарж" из Беочина 16 тона цемента, "Холцин" из Параћина пет тона цемента, ИГМ "Уљма" из Уљме око 20.000 комада цигли...

Први донатор је био паланачки архитекта Аврам Крстић, који је урадио пројекат постојећег стања и грађевински пројекат. Зидарске радове изводиће мештанин Мирко Милутиновић са групом мајстора.

З. Голубовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси