Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Скандал: Прес кажњен због коментара читалаца на сајту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 06. 2011.

Извор: Прес

Скандал: Прес кажњен због коментара читалаца на сајту

Суд сматра да је Прес ширио говор мржње против ЛГБТ популације

Скандал! Виши суд у Београду казнио је Прес због читалачких коментара на сајту, које су геј удружења препознала као говор мржње, иако су спорни КОМЕНТАРИ ЧИТАЛАЦА уклоњени чим их је администратор сајта приметио! Ово је прва пресуда у историји српског новинарства којом се медији у Србији кажњавају због става читалаца.

Коментари због којих је Геј стрејт алијанса (ГСА) поднела тужбу против Преса објављени су пре две године као реакција читалаца на текст „Бићу геј икона“.

- Суд је утврдио да коментари читалаца објављени на интернет сајту Pressonline представљају говор мржње према ЛГБТ популацији - стоји у саопштењу ГСА.

Није правоснажно

Прессу је пресудом, донетој у првом степену и није постала правоснажна, наложено „да о свом трошку објави пресуду у целости, без коментара и без одлагања, најкасније два дана од правоснажности пресуде“. Захтев за исплату одштете је одбачен.

Уредник портала Pressonline Небојша Јанковић каже да нико из уредништва Преса никада није написао ниједну реч која би дискриминисала грађане какво год да је њихово опредељење!

- У питању су искључиво коментари посетилаца сајта који су уклоњени чим су примећени. Пре постављања било ког коментара сваки посетилац добија обавештење да ниједан од коментара не представља ставове редакције портала Pressonline.rs и дневног листа Прес већ искључиво аутора коментара. Такође се наводи да су на порталу Pressonline.rs забрањени свака идеја, информација или мишљење којима се подстичу мржња, дискриминација и насиље - каже Јанковић.

Он подсећа да су много дискриминативнији и увредљивији коментари на рачун ЛГБТ популације тих дана објављивани и на другим домаћим порталима.

- У земљама у окружењу слобода коментара је апсолутна, а имате и пример највеће социјалне мреже на планети Фејсбук, на којој постоје читаве групе које су нескривено против ове популације - наводи Јанковић.

Пресуда против Преса изненадила је и председника Независног удружења новинара Србије Вукашина Обрадовића.

- Зачуђен сам пресудом јер у Србији не постоји усаглашена судска пракса када су у питању блогови и коментари читалаца. То је нешто што тек треба да се обухвати законом - каже Обрадовић.

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић каже да то што је администратор уклонио коментаре чим их је приметио представља одговоран поступак и својеврсно извињење.

- У том случају медиј не треба да сноси одговорност или суд то треба да узме као олакшавајућу околност - сматра Брајовић.

Он каже да у Америци критеријум одговорности зависи од могућности да сајт буде модериран.

- Ако је велика редакција, као што је то случај у „Њујорк тајмсу“, одговорност деле и медији и читалац - истиче Брајовић.

Предраг Аздејковић из Геј лезбијског инфо центра каже за Прес да му ниједно суђење против медија није симпатично, али да новинарска удружења и људи из струке морају наћи најбољи модел како би се регулисала област читалачких коментара.

Лазар Павловић из Геј стрејт алијансе јуче није био расположен за разговор.

- Више коментара имаћемо тек након правоснажности пресуде - рекао је Павловић.

Адвокатски тим Преса најавио је да ће се жалити на првостепену пресуду.

Антрфиле: Хрвати све пуштају

У медијима земаља у окружењу апсолутно је слободно коментарисање новинарских текстова. Тако се, на пример, на интернет сајту хрватског Индекса појављују најгнуснији коментари, вређања и псовке које администратори тек накнадно уклањају, при чему се редакција ограђује од одговорности.

Многи коментари, међутим, остају и није забележен случај да је неки медиј због тога одговарао.

Цветићанин: Цензура је лоша!

Социолог Невен Цветићанин сматра да пресуда против Преса наводи на цензуру у медијима која спречава приказивање праве слике друштва у коме живимо!

- Наши правосудни органи треба стриктно да разликују званичан став редакције, односно уредника и новинара, од ставова читалаца. Осим тога, сматрам да је лоше да се цензуришу мишљења читалаца јер она представљају реалан пресек наше стварности, свиђала се она нама или не. Зато администратори у медијима треба да дозволе читаоцима да слободно коментаришу, без обзира на то колико њихови ставови били црни. Али мало који медиј има храбрости за то - каже Цветићанин.

В. Недељковић - А. Влаховић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси