Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Држава поручује да Нацрт стратегије није Свето писмо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 07. 2011.

Извор: Данас

Држава поручује да Нацрт стратегије није Свето писмо

Смајловић: Влада склона да ради мимо процедуре, а Министарство није изнело решење

- Наше је право да напишемо текст медијске стратегије који ће бити или идентичан са Нацртом који је израдила радна група или ћемо искористити само одређени део тог предлога текста.

Министарство културе, информисања и информационог друштва је имало уговорни однос са новинарским удружењима чији је предмет био израда Нацрта стратегије за потребе Министарства. Чланови радне групе су испунили обавезу, написали текст предлога, за то добили одговарајућу новчану накнаду и тиме сваки ангажман удружења престаје - истиче за Данас Драгана Милићевић Милутиновић, државна секретарка у овом министарству.

Поводом изјаве председника НУНС-а Вукашина Обрадовића да Влада можда припрема потпуно нови текст стратегије, она каже да је „запањена“ и да не зна како Обрадовић долази до „незваничних и поузданих информација на које се позива“. Како каже, њу нико после јавне расправе није звао да тражи састанак, одређене информације и слично о процесу писања стратегије.

- Нацрт стратегије који је израдила радна група није Свето писмо. Иначе, од Европске комисије добили смо примедбе на 30 страна на текст Нацрта од 22 стране. У обавези смо да текст уприличимо са европским стандардима и европским правом и то ћемо урадити. Господин Обрадовић је вероватно заборавио да циљ стратегије није задовољавање нечијих интереса, већ интереса грађана да буду информисани. И то ћемо им омогућити - објашњава Милићевићева.

Према њеним речима, коначан текст медијске стратегије биће завршен у септембру, а на Влади је да одлучи да ли ће усвојити или не. Она додаје да не види разлог да се позивају представници удружења на консултације у вези са коначним текстом, јер су они свој део посла одрадили. Милићевићева каже и да је стигао велики број различитих ставова у односу на понуђене у Нацрту.

Представници медијских удружења чији су представници учествовали у писању Нацрта медијске стратегије деле страхове које је изнео председник НУНС-а и забринути су што немају званичних информација од Министарства. Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић каже за Данас да се уочава склоност ове владе да ради мимо процедуре, као ни да досад Министарство није јавно изнело своје идеје и решења. Она додаје да се нада да се неће поновити ситуација као што је била са Законом о електронским комуникацијама и Законом о јавном информисању.

- Када се доносио Закон о електронским комуникацијама, у јавној расправи нико није тражио да БИА има приступ комуникацијама новинара, па ни сама БИА. Међутим, надлежно министарство је то убацило у коначан текст закона непосредно пред усвајање, након чега нико није могао да се жали на то. Нећемо дозволити да причамо у празно, а да они своје стварне замисли, које је требало јавно да изнесу, убаце непосредно пред усвајање стратегије - наводи Смајловићева.

Председник Асоцијације медија Веселин Симоновић каже за наш лист да нема никакве информације о тексту стратегије, али да ако се стварно спрема потпуно нови текст, различит од оног који је предложила радна група, за ову асоцијацију ће бити неважан и неће бити сматран као релевантан документ.

Члан радне групе испред ове асоцијације Зоран Секулић, такође, тврди за Данас да постоје разне незваничне верзије у вези са стратегијом, али да се највише помиње то да се спрема нови текст.

- Све се креће у том правцу и делим забринутост коју је изнео Вукашин Обрадовић - напомиње Секулић.

Председник Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Саша Мирковић наводи за наш лист да је проблем и то што Министарство на свом сајту није објавило све примедбе и сугестије које су пристигле током јавне расправе. Он се, такође, нада да се неће поновити лоша праска доношења медијских закона.

- Неки од предлагача су тражили да се не објављују јавно поједине примедбе, тако да не видим онда која је сврха јавне расправе. Кључно је да какав год документ на крају Министарство понуди требало би да постоји додатни дијалог и додатна јавна расправа - наглашава Мирковић.

Антрфиле : Триван: Стратегија пред скупштинским одбором


Председница скупштинског Одбора за културу и информисање Јелена Триван каже за Данас да је поднела захтев да се коначан текст медијске стратегије, када буде завршен, представи пред овим одбором како би се разговарало о понуђеним решењима.

Према њеним речима, стратегијом се предвиђа промена око 17 закона, тако да би било корисно да се парламент информише о томе.

На тврдње да ће медијска стратегија бити једна од ставки која ће утицати на кандидатуру за улазак у ЕУ, она наводи да је „Србија сама предвидела акционим планом да усвоји стратегију“, тако да због ЕУ мора да се испуни и усвоји све што је наведено у том акционом плану.

Бојан Цвејић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси