Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одбачена тужба Ваца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 09. 2011.

Извор: Преглед

Одбачена тужба Ваца

Управни суд Србије саопштио је јуче да је одбацио тужбу аустријског Ост холдинга на поступање Комисије за заштиту конкуренције у одлучивању о захтеву те фирме да преузме већински пакет акција компаније „Новости“.

У образложењу одлуке суда наведно је да у том случају, према Закону о управним споровима, није дозвољено вођење управног спора.

Ост холдинг, који је у власништву немачке медијске компаније Вац, затражио је пре више од две године од Комисије за заштиту конкуренције одобрење да преузме 62,4 одсто акција „Новости“, али је комисија средином јула ове године обуставила поступак док Управни суд не донесе одлуку по тужби те фирме.

Ост је тужио комисију наводећи да доводи у питање завршетак поступка преузимања „Новости“ у предвиђеном року.

Након одлуке Управног суда да одбаци тужбу Ваца, Комисија за заштиту конкуренције може да настави поступак одлучивања о захтеву те фирме за преузме „Новости“.

Већински власник „Новости“ је Милан Беко који је преко три повезане фирме регистроване у иностранству, Ардос, Тримакс и Карамат, 2006. године на берзи купио 62,4 одсто акција те компаније. Беко није испунио законску обавезу да да понуду за преузимање преосталих акција од мањинских акционара, због чега му је Комисија за хартије од вредности 23. јуна 2011. године наложила да то учини у року од три месеца, или да објави продају удела већег од 25 одсто акција.

Закон прописује да, уколико нека фирма достигне више од 25 одсто акција, власник мора да да јавну понуду за преузимање до сто одсто акција или да прода све акције преко 25 процената, а до продаје може да му буде укинуто право гласа на све акције преко 25 процената.

Беко још није поступио по налогу Комисије за хартије од вредности, али та институција нема законску могућност да га казни због тога јер Законом о прекршају није предвиђено покретање прекршајног поступка према страним фирмама. Он је раније најавио да ће коначну одлуку о томе да ли ће продати део акција „Новости“ или дати понуду за преузимање преосталих акција донети у консултацијама с Вацом.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси