Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Захтев ВАЦ-а одбијен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2011.

Извор: Преглед

Захтев ВАЦ-а одбијен

Комисија за заштиту конкуренције одбацила је захтев аустријске фирме OST Holding Suedosteuropa GmbH за спровођење концентрације, објављено је на званичном сајту те институције.

Захтев ОСТ холдинга за стицањем 62,4 одсто акција компаније Новости кроз преузимање целокупног удела три инострана привредна друштва која су акционари ОСТ холдинга (Trimax Investments, Ardos Holding i Karamat Holding), одбачен је, како се наводи, закључком председника комисије од 12. октобра, а разлог је то што нису достављени потребни докази о правном основу.

Без тих доказа, наиме, каже се у саопштењу, Савет комисије за заштиту конкуренције није имао услова ни да отпочне расправу о траженој концентрацији, а ОСТ холдингу је остављена могућност да у року од три дана поднесе жалбу против оваквог закључка.

ОСТ холдинг, који је у власништву медијске компаније Вац (WAZ) одобрење да преузме 62,4 одсто акција Новости затражио је од Комисије за заштиту конкуренције пре више од две године али је комисија средином јула ове године обуставила поступак до доношења одлуке Управног суда по тужби коју је против ње поднела та фирма.

Управни суд је, међутим, одбацио тужбу ОСТ холдинга, па је то и било разлог за ново оглашавање комисије о захтеву ове фирме да преузме целокупне уделе у три компаније преко којих је њихов власник Милан Беко, 2006. године преузео, односно, наводно на берзи купио већински пакет акција Новости.

Према наводима медија Беко је уз подршку власти, односно Владе Војислава Коштунице, прекршио споразум и уговор о каснијој препродаји акција, који је имао са Вацом, а није испунио ни законску обавезу о давању понуде за преузимање преосталих акција од мањинских акционара (у чијем власништву је нешто више од 0,9 одсто).

Зато му је у јуну ове године Комисија за хартије од вредности наложила да понуду објави најкасније у року од три месеца (почев од 23. јуна) или да, у супротном, објави продају удела изнад 25 одсто акција Новости. Према важећем закону, иначе, до реализације те продаје власнику укида се право гласа на све акције које превазилазе учешће од 25 одсто. Отуда, иако мањински акционар са 36,6 одсто, држава тренутно у Новостима има управљачка права на највећи број акција (29,5 одсто у власништву Републике Србије и 7,15 одсто преко Фонда ПИО).

С. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси