Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Перини пајташи у Франкфурту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2011.

Извор: www.vesti-online.com

Перини пајташи у Франкфурту

У Франкфурту је октобар месец књиге. Уз Сајам књига одржавају се бројне књижевне манифестације наших клубова и удружења.



Прошлог викенда први су се "огласили" чланови Српске књижевне радионице из Франкфурта на својим традиционалним 24. Октобарским културним сусретима. Сусрете су отворили песници Радован Бајић и Радосав Игњатовић.

Гост сусрета био је Јовица Николић (54) новинар и железнички радник из Лапова. Николић је пре неколико месеци упознао чланове СКР из Франкфурта на једној књижевној вечери у Београду. И он је са својом железничком капом стигао у град на Мајни, а ово вече је било посвећено њему.

Била је то промоција његове књиге "Перини пајташи" у којој је успео да словом П, користећи га као почетно слово за сваку реч у књизи, исприча живот једне вароши и њених житеља.

То су дирљиве приче о судбинама обичних људи из лаповског краја саткане од 2.765 речи, без псовки. Књига достојна Гиниса. Умеће аутора и својеврсна духовита игра речи наишла је на топао пријем код љубитеља писане речи у Франкфурту. Аутор је наздравио дијаспори чашицом шљивовице и својом железничарском капом и приповедањем као да је са собом донео део Србије у Франкфурт.

Јовица, коме су и деда и отац такође радили на железници, што је у Лапову чест случај, јер је познато железничко чвориште, је први пут у Немачкој. Питали смо га на крају како му Немачка, у ствари Европа, изгледа изблиза, а он каже да му се утисци још нису слегли и са осмехом одговара: "Не изгледа лоше, добро је, добро".

У програму су учествовали и допринели да ово вече буде изузетно угодно, музичари Томислав Чекеревац (хармоника), уз гитару је певао Филип Радукић, а старе српске песме певала је етно-група Корени.

Антрфиле: Локоси из Млаке

Јовица Николић живи у Лапову у улици "Чика Даче" у насељу Млака, а чика Дача је инжењер Данило Стојановић, отац српског фудбала, који је 14. септембра 1903. године донео прву фудбалску лопту у Србију и касније био доживотни почасни председник београдске Црвене Звезде, све до смрти 1967. године. Чика Дача је био његов комшија у Лапову и увек га се радо сећа.

- Њему ћу посветити своју следећу књигу, која ће се звати "Локоси из Млаке" - каже Јовица.

Награде у новембру

Ове године на књижевним сусретима због неких техничких грешака око слања, пријема и испоруке радова нису додељене традиционалне Октобарске књижевне награде. Уручење награда биће обављено 11. новембра.

Б. Поповић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси