Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бојовић: Удар на демократију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2011.

Извор: Танјуг

Бојовић: Удар на демократију


НОВИ САД - Главни и оговорни уредник сада већ угашеног листа "Национални грађански" Милорад Бојовић данас је, у пратњи адвоката, преузео оптужницу која га терети за одавање државне тајне због текста објављеног пре неколико месеци о војној спремности земље.

Бојовић је означен као другооптужени, док је прва на оптужници новинарка тог дневника Јелена Спасић, ауторка спорног чланка под насловом "Државни органи потпуно неспремни за рат", објављеног у јуну, акоји је користио материјале са ознаком "строго поверљиво".

"Сматрам да је овим чином демократија у Србији умрла, јер је слобода медија основ сваког демократског друштва. Уколико се новинари оптужују зато што су радили свој посао, онда нема говора ни о демократији, нити о уласку наше земље у Европску унију", изјавио је Бојовић окупљеним новинарима након изласка из Палате правде.

Он и његов адвокат, како је рекао, још нису одлучили да ли ће сачинити приговор на оптужницу, или ће прихватити да суд донесе коначну одлуку.

"Суђења се не плашим, а мислим да ће до њега доћи, јер сматрам даје цео процес на неки начин монтиран. Уколико будем осуђен и исцрпим све могућности правног лека, мораћу да се обратим Суду у Стразбуру да ме ослободи одговорности", закључио је познати новосадски новинар.

Према речима браниоца Драгољуба Мартиновића, у управо примљеној оптужници Основног јавног тужилаштва у Новом Саду наводи се да је Бојовић омогућио одавање државне тајне, односно да је пружио помоћ НН лицу које је доставило извештај, намењен посланицима Скупштине Србије.

"Поента овог случаја јесте да је у `Националном грађанском` објављенизвештај који на свом фајлу има ознаку `строго поверљиво`, а у којем се анализира потенцијал одбране Републике Србије, односно истиче да је она слабо припремљена, штавише уопште није спремна за рат", рекао је Мартиновић.

Адвокат сматра да размишљање на тај начин и подношење кривичне пријаве представљају "прст у око елементарној логици". "Новинаре, тако, могу данас да оптуже што пишу да Србија није спремна за рат, а сутра због тога што пишу да живимо лоше, да су нам мале плате, да се не граде путеви, што су општепознате чињенице", наставио је Мартиновић.

Тужилаштво је, указао је адвокат, веома заинтересовано да сазна ко је "Националном грађанском" доставио поверљиви акт, па ће бити интересантно видети да ли ће свих 250 народних посланика бити позвано у својству сведока да се изјасне да ли познају Бојовића или Спасићеву и дали су они тај својеврсни инсајдер.

"Мада Закон о јавном информисању и други закони штите извор, овде се тражи да он буде именован, што представља враћање на старо, корак илидва уназад у правима на слободу штампе", истакао је бранилац. Мартиновић сматра да је приговор на оптужницу могућ и због тога штоније било истраге, што Бојовић никада није позван у статусу осумњиченог, већ је само два пута разговарао с полицајцима о целом случају као обичан грађанин.

"Није било истраге, већ је вођен тзв. скраћени поступак, а на бази неформалних разговра и достављене документације написана је оптужница. Упркос томе, највероватније, нећемо упутити приговор, већ ћемо отићи на суђење и инсистирати да оно буде јавно", закључио је Мартиновић.

Подршку новинарима "Националног грађанског" дало је Удружење новинара Србије, више од 100 новинара је потписало петицију у њихову одбрану, а и повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић је уверен да није било никаквог одавања државне тајне.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси